Депутатите от управляващата коалиция пак се скараха. Този път причината стана законопроекта за пряко участие на гражданите в управлението, внесен от Коалиция за България, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Закон за референдумите, Закон за пряко участие на гражданите в държавното управление или Закон за участие на гражданите в държавната власт. Как точно да се казва нормативният акт обсъждаха повече от три часа народните представители.
Според Илко Димитров от БНД законът, формулиран по начина на вносителите,  дава картбланш и за участие на хората в съдебната власт. Левият Янаки Стоилов пък го контрира, че всеки, който чете текста непредубедено, няма да го коментира по начина на Димитров. Според Стоилов тази закон ще постави нещата на правилното им място. Законът предвижда референдум да се провежда задължително, ако е поискан от инициативен комитет, който разполага с подписите на 600 000 граждани. За да бъде признат за легитимен, в него трябва да се включат 30 процента от имащите право на глас. Според Янаки Стоилов тези хора често пъти са много повече от гласуващите в пленарна зала.
Ако 200 000 души са поискали референдум, той се организира след санкция от парламента.
Лютви Местан от ДПС пък заяви, че е политически наивно да се смята, че няма да има съдбовни въпроси, 
като даването на въздушен коридор на НАТО, и ако се проведе реферундум, резултатът от него ще е съмнителен. Съпартиецът му Четин Казак поиска задължително да се произнася Конституционният съд относно закоността на решенията след провеждането на национален референдум. Според него проблемът е в това, че 600 001 човека могат да задължат Народното събрание да вземе противоконституционно решение.
ДПС гласува против законопроекта на първо четене. Камелия Цветанова, БЛИЦ