Председателят на ОИК-София Полина Витанова коментира претенциите на Никола Вапцаров от Инициативния комитет на Мая Манолова за касиране на изборите.

Инициативният комитет на Манолова ще иска касиране на изборите

"Смятам, че нашата комисия спазва и работи съгласно изборния кодекс. Свърши работата си така както трябва, дори по отношение на организацията надминахме нашите очаквания", категорична бе тя в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Относно претенциите за евентуално касиране на изборите, компетентен да се произнесе дали има такъв повод е единствено Софийския административен съд", поясни Витанова.

Тя разкри и как се стигнало до напрежението вчера: "Г-н Вапцаров така и не се легитимира нито с пълномощно, нито с удостоверение на застъпник или наблюдател, така че не можах да разбера в какво качество иска да присъства при броенето.

В списъка неговото име не фигурираше като упълномощен представител на инициативния комитет на Мая Манолова", каза тя, като подчерта, че правилата са подписани и от самата Манолова.

Това са изискванията според Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК. Самият Изборен кодекс е изготвен и приет по времето на активна законотворческа дейност от страна на Мая Манолова.

В залата е присъствал обаче друг упълномощен за това наблюдател на Инициативния комитет на Мая Манолова, обясни още Полина Витанова.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!