Последното правителство, не служебно, направи една стъпка, която не е правена в последните 40 години. Обърна внимание на живота и здравето на хората и инфраструктурата, които бяха заплашени от тези язовири.

Това стана през 2014 г. Това заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов е ефира на bTV по темата с обвиненията отправени от служебния икономически министър Кирил Петков за безстопанственост на 3 язовира.

"Наистина уважавам министър Петков, че иска да обърне внимание на детайлите, но може би неговите съветници го подвеждат. Наистина има някаква мистика в този процес, не е водният дух, не е джадайска сила източват язовири в момента, заяви Борисов и обясни, че собствеността на язовирите е напълно прехвърлена и те са вече на Министерството на икономиката.

„Собствеността е абсолютно прехвърлена конкретно за показаните язовири. Общините на база на Общински съвет извършват прехвърляне и се стига до държавното предприятие, чийто принципал е министърът на икономиката“, обясни още той.

По думите му язовирът край Ловеч „Пазар Дере“ е бил източен на 31 май. Той показа и снимки на водоема, за които посочи, че са направени преди тази дата.

„Някой източва язовири. Някой не чете законите или някой не съветва министъра правилно. Освен това, за да бъде източен язовир, трябва да се уведоми общината, МВР, министъра. Не е спазен законът“, отсече Борисов.

"Напоителни системи" е дружество без ръководство, а това е структурата, която трябва да упражнява надзор. Много странни неща се случват в момента", алармира той.

"Обществото се подвежда с неверни данни", обяви Лъчезар Борисов и показа фактури за поръчки на строителни материали за ремонт на язовири. От тях става ясно, че са заплатени 90 лв. на куб. метър и 95 на куб. метър бетон, същото е и с транспорта. На някои места цената била дори по-ниска.

Това предприятие не знам как се управлява, но то няма управител, председателят на управителния съвет може да бъде или министър или зам. Министър на икономиката. Ние нямаме управление на това предприятие. Има пропуски в познаването на нормативната уредба“, каза още бившият министър и изтъкна, че подобна ситуация се е получила с Българската банка за развитие и освобождаването на хора от управата без министърът да има прави.