Очаквано с горещи страсти започна днешното парламентарно събрание. БЛИЦ припомня, че днес в Народното събрание (НС) депутатите ще умуват за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Още в началото депутатите се изпокараха за това днешното НС да бъде излъчвано на живо по БНТ, БНР или пък по БНТ 2.

Чуха се разнопосочни предложения и накрая се стигна до объркване.

По този повод Тома Биков от ГЕРБ поиска думата и се обърна към председателят на НС Никола Минчев.

„Какво сега искате по процедурата на водене? Какво съм направил?“, попита шефът на парламента и даде думата на депутата от ГЕРБ.

„Не мога да разбера какво става тука? Правите предложение, отхвърляте си го, а после пак го приемате!“, заяви Биков.

„Преди да правите предложение – помислете, преди да гласувате – помислете. Ако така ще приемаме бюджета с подобни смешки, то по- добре да не го правим“, заяви още депутатът от ГЕРБ.

В крайна сметка след дълги гласувания и прегласувания депутатите решиха, че заседанието им ще бъде излъчвано по БНТ 2.

710 лв. ще стане минималната работна заплата, ако днес депутатите гласуват на първо четене бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

Бюджетните закони за настоящата година влизат за разглеждане в пленарната зала на Народното събрание. Първи са разчетите на НЗОК и ДОО.

В одобрения от кабинета и ресорните парламентарни комисии бюджет на държавното обществено осигуряване се залага осъвременяване на пенсиите с 6,1 на сто от 1 юли.

Максималният осигурителен праг се вдигне с 400 лева и ще стане 3 400 лева от 1 април, въпреки възраженията на част от работодателските организации.

Осигуряването за земеделските стопани също се увеличава драстично и се приравнява към минималната работна заплата, която от 1 април става 710 лева.

Втората година от майчинството също трябва да е приравнена на тази сума, според проектозакона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!