Управляващите не отговориха на очакванията на обществото по време на заседанието си в Банско. Това заяви депутатът от БНД Пламен Панайотов, предаде репортер на БЛИЦ.
Обществото очакваше да разбере какви мерки ще бъдат предприети за деблокирането на спрените средства по еврофондовете. Въпреки че това беше обявено като приоритетна тема по време на заседанието се оказа ,че управляващите не планират никакви конкретни действия, каза Панайотов. Вторият голям провал, посочен в доклада на Европейската комисия, беше съдебната система, а тази тема дори не беше обсъждана, нито пък стана ясно какво ще се предприема в сектора на сигурността, добави Панайотов.
Заместник - председателят на БНД Лидия Шулева обивини правителството, че се готви да похарчи бюджетния излишък напълно непрозрачно. Близо четири милиарда лева ще бъдат изхарчени както миналата година без да има ясни проекти, каза тя. Предложението на Шулева е вместо от излишъка да се финансират проекти по ФАР, средствата да отидат в "Сребъбрния фонд". Не е редно пари да се харчат по този начин, защото в сравние с миналата година цените на основните храни са поскъпнали, каза Шулева и за пример посочи , че цената на олиото е нараснала с 86 процента, на брашното с 63 на сто, на боба с 58 на сто, на ориза с 62 процента и на млечните произведения с 30 процента.
Председателят на БНД Николай Свинаров заяви, че целта на заседанието в Банско е била БСП и ДПС да обяснят на лидера на НДСВ, да каже на депутатите си да не гласуват като на миналия вот на недоверие с "Въздържал се". За мен целта беше постигната, добави той.
Лидия Шулева каза, че в БНД обмислят варианта от септември да има някакъв вид бойкот на парламента. Няма да стоим в пленарна зала, когато се водят безсмислени дебати, защото има пълна нечуваемост от страна на управляващите. Мястото ни в Нардоното събрание обаче е при разгледжаднето на промените в изборните закони и в петък, когато министрите се отчитат пред депутати, обясни тя.
Във връзка с информацията, че началника на кабинета на бившия вътрешен министър Александър Петров е бил в ДАНС, Шулева коментира, че може би все пак има институции, които работят. /БЛИЦ