Парламентът отряза мераците на Марешки за референдум

Бизнесменът заяви, че ще започне събиране на подписи по въпрос за въвеждане на регулация на пазара на горивата

Депутатите отхвърлиха предложения от бизнесмена Веселин Марешки референдум. Тъй като предложението за национално допитване не бе събрало достатъчно гласове - не му достигнаха 2600 подписа, за да задължи парламента да го проведе, той бе подложен на разискване в Народното събрание, съобщава "24 часа".

Първият въпрос от референдума бе "Ще въведе ли такава регулация на пазара на горива, която ще доведе до по-ниски цени", вторият въпрос бе "Едно лице да може да открива повече от четири аптеки", третият  - "да отпадне държавната субсидия за партиите", четвъртият - "броят на депутатите да падне от 240 на 120" и петият "да отпадне ли имунитета на народните представители". Тъй като някои въпроси вече бяха определени като противоконституционни бе предложено първия въпрос - за регулацията на пазара на горива да остане и да бъде гласуван самостоятелно. Идеята бе да се въведат максимални надценки в търговията с бензин и дизел. 

Депутатът Петър Славов пък предложи да се добави и регулация в режим на данъчните складове. В крайна сметка предложението за отделянето на първия въпрос не бе подкрепено, отхвърлен бе и като цяло и предложението за референдум на Веселин Марешки.

Минути след това Марешки обяви, че в най-скоро време ще започне събиране на подписи за референдум само по първия въпрос за въвеждане на регулация на пазара на горива, която ще доведе до по-ниски цени.