Парламентът прие важен доклад за най-големите заплахи за България, терористичната нараства

Заради това се увеличават парите за отбрана, фиксирани са конкретни мерки за повишаване на сигурността

Парлемантът прие годишен доклад за състоянието на националната сигурност на България за 2015 г., в който е отчетено нарастването на заплахи за сигурността на Република България и Европа с терористичен и неконвенционален характер, предаде Агенция „Фокус“. „За“ приемането на доклада гласуваха 97 народни представители, „против“ 2 и „въздържали се“ 14, с което той бе приет.

С доклада са представени действията и мерките, предприети от българската държава за справяне с рисковете за националната сигурност от външнополитически характер. През 2015 г. тези предизвикателства и заплахи произтичат основно от войната в Сирия и от нестабилността в други региони на света и някои страни от Африка, генерирали бежанския и миграционен натиск към страните от Европейския съюз; кризата в Украйна и промяната на стратегическата среда за сигурност в Европа и в частност Черноморския регион.

Посочени са резултатите, свързани със завършване на процеса за законово уреждане на съществуването и функционирането на службите за разузнаване и сигурност на Република България и като цяло на системата за защита на националната сигурност. В доклада се дава оценка, че вероятността от възникване на военен конфликт в Югоизточна Европа е ограничена. Обърната е негативната тенденция на намаляване на бюджета на Министерството на отбраната през последните години, като същият е задържан на 1.35% от БВП, равно на бюджета за 2014г., което е изискване на

Програма 2020 и на срещата на върха на НАТО в Уелс. Запази се структурата и състава и на въоръжените сили в рамките на 37-40 хил. души. В рамките на дебата Димитър Лазаров обяви, че ГЕРБ ще подкрепи доклада. Той обясни, че вследствие на констатации от доклада за националната ни сигурност са предприети законодателни инициативи и са отпуснати от правителството 2,5 млрд. лв. за самолети, кораби и др.

Говорителят на ПГ на „БСП лява България“ Жельо Бойчев обяви, че изводът му от доклада за националната ни сигурност е, че най-големият риск за страната ни е функционирането на институциите ни. По думите му докладът е изпразнен от съдържание и съдържа безсмислици и противоречия, както и взаимно изключващите се заключения и констатации.

Колегата му Атанас Зафиров заяви, че БСП няма да подкрепи доклада. Ген. Михо Михов от АБВ заяви, че групата му ще подкрепи доклада. Той обърна внимание, че в доклада е подчертано, че решаването на кризата в Близкия Изток и Северна Африка зависи и от България. По думите му, докладът има констативна част и липсва аналитичност в дълбочина, както и раздел свързан, с външната политика и за в бъдеще докладът трябва да се строи не по елементите на системата за национална сигурност, а по структурата за стратегията на национална сигурност.

Според Янко Янков от ДПС трябва да се осигури необходимият финансов ресурс за сигурността на България, защото в противен случай съществуването на нашата държава е застрашено. По думите му трябва да се осигури необходимата подкрепа на премиера Бойко Борисов по отношение на справянето със заплахите, свързани с бежанския поток. Янков каза още, че една много сериозна бежанска инвазия може да ни постави държавата на изпитание, което да я разруши.

Според Милен Михов от ПФ в Доклада за националната ни сигурност за 2015 г. малко се казва за образованието като елемент от нея.