Парламентът ратифицира споразумението между България и Русия за изграждането на газопровода "Южен поток". Опозицията гласува против и обвини парламентарното мнозинство, че поставя на риск националната сигурност. Въпреки исканото от ДСБ повторно гласуване на ратификацията на първо четене, парламентарното мнозинство одобри правителственото споразумение.
Още вчера опозицията се обяви против изграждането на газопровода “Южен Поток” и заяви, че няма да го подкрепи при гласуването в Народното събрание. Аргументът на опозицията е, че проектът е насочен срещу европейския поглед как трябва да се преодоляват енергийните монополи. Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Румен Овчаров обясни, че националните интереси при проекта са защитени и не се прокарват руски интереси. “Проектът има подкрепата на Европейската комисия. Има изрично изявление на комисаря по енергетиката, който казва: Комисията подкрепя и “Южен поток” и “Набуко”, като приоритетен и за Европейския съюз, и за България е Набуко”, заяви той.

Споразумението за газопровода беше подписано между България и Русия през януари. То е за създаване на газопровод за транзит на природен газ през територията на България. Това ще е алтернативно трасе за доставка на газ, което ще е по дъното на Черно море. Управляващите бяха категорични, че с реализирането на “Южен поток” се намаляват политическите рискове за икономиката ни и същевременно се осигурява независимост на доставката на газ. Опозицията обяви, че се дава възможност да се използва българския континентален шелф от 200 морски мили преотстъпени на руската страна и там да се строи. /БЛИЦ