Парламентът решава за въвеждането на извънредно положение, докладва шефът на ВМА! ВИДЕО

Имаме три гнезда на инфекция, които са независими един от друг, поясни ген. Венцислав Мутафчийски

Шефът на ВМА даде последни данни за ситуацията с коронавируса в България и в света. Това се случва в парламента, където всеки момент се очаква гласуването на извънредно положение в България.

БЛИЦ припомня, че предложението бе направено вчера от премиера Бойко Борисов.

В Народното събрание започва обсъждането дали да се въведе извънредно положение заради коронавируса по искане на правителството. 

Включването на точката бе подкрепено единодушно 198 депутати.

В пленарната зала бяха допуснати и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и членове на щаба.

"Вече не се явяват единични случаи в България, а има масово проявление. Имаме три гнезда на инфекция, които са независими един от друг.

Те са в Плевен, Габрово и София", поясни шефът на ВМА.

"При подобни случай като този, където семейство от Монтанско проведе тържество с ясното съзнание, че един от гостите наскоро се е завърнал от Италия, в света се предприемат доста драстични мерки", поясни ген. Мутафчийски, който и по-рано днес се разгневи заради безхаберието на семейството и близките на жената, която почина в "Пирогов".

"80% боледуват леко и дори не разбират, че са болни. Но 20% болни имат нужда от помощ", допълни той и поясни, че се търсят начини за бързо снабдяване с необходимата апаратура.

Трябва с всички сили и средства да се ограничи тази инфекция. Ако в другите държави тази крива отива стръмно нагоре, то с това извънредно положение ние целим да вървим плавно нагоре и да намалим натиска върху здравната система у нас", каза още ген. Мутафчийски.

"От две седмици зовем за ограничаване на пътуванията, а през почивните дни по аерогарите имаше увеличение на пътуващите с 30%. В света няма доказани мерки, които да са ефективни, но все пак всички са категорични, че социалното дистанциране е най-важно", допълни шефът на ВМА.

"Ситуацията се променя всеки час. Това ни очаква и в бъдеще", предупреди той.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия