Президентът Румен Радев най-вероятно свика  на 21 юли, следващата сряда, първото заседание на 46-ото Народно събрание. Такива бяха и  очакванията на повечето парламентарни сили, някои от които вече призоваха държавният глава да не бави старта на новия парламент, пише "Марица".  

Очаква се на първото заседание на новия парламент за негов председател отново да бъде предложена Ива Митева от ИТН. Заради напрежението между протестните партии след изненадващото предложение на Слави Трифонов за кабинет на малцинството, обаче може да има и други номинации за поста. 

От "Изправи се! Мутри вън!" се канят да предложат Татяна Дончева, която може да получи по-голяма подкрепа от Митева от другите партии в желанието им "да натрият носа на Слави и Хаджи Тошко".

В ГЕРБ пък имат колебания кого да предложат за зам.-председател, след като Цвета Караянчева не успя да вземе мандат в Кърджали. Единият вариант е постът да бъде поверен на Десислава Атанасова, която оглавяваше групата на ГЕРБ-СДС в предишния парламент.

Много е вероятно обаче за зам.-председател да бъде предложен юристът Радомир Чолаков от пловдивската листа, който направи много силно впечатление с изявите си в предишното Народно събрание.  За зам.-шефове на НС от БСП се очаква да предложат отново Кристиан Вигенин, от ДБ - ген. Атанас Атанасов, а от ДПС - Мукаддес Налбант.