Изборите за Европарламента започнаха с вот в две държави. В Холандия лейбъристката партия печели 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати, съобщи "Франс прес", а Консервативната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте завърши на второ място с 4 депутатски места. Форумът за демокрация на популиста Тиери Боде пък получава общо три. 

"Атмосферата беше много по-различна от предишните евроизбори. За първи път се постави фокус не толкова върху национални теми, а върху Европа. Имаше активна медийна кампания с дебати на живо. Имаше проучвания, които показаха водачество на Партията на труда, така че няма много изненада. Пресата го нарича "Ефектът Тимерманс". И този ефект се дължи именно на Франс Тимерманс, който през последните години говореше, че трябва да спасим европейските ценности и да градим една по-различна Европа. Когато един политик се хвърли с цялата си жар, това има ефект върху избирателите. Той се открои със силна политическа стратегия, за сериозни аргументи, за една интересна платформа – не само социалдемократическа, но и зелена". Това коментира пред БНР проф. Антоанета Димитрова от катедрата за сигурност и глобално развитие в Лайденския университет в Холандия.

Във Великобритания се очаква партията на Найджъл Фарадж да изпрати най-много евродепутати в Брюксел. Междувременно стотици граждани на страни от ЕС са били върнати от избирателните секции във Великобритания. От Избирателната комисия на Обединеното кралство заявиха, че всички имащи право на глас граждани на ЕС могат да гласуват в родните си държави, а ако искат да гласуват във Великобритания, е трябвало  да попълнят документи за прехвърляне на правото им на глас. От Комисията признаха, че не е имало достатъчно време за популяризиране на тези правила преди изборите, които нямаше да бъдат произведени, ако Великобритания беше напуснала ЕС през март, както беше планирано.Днес ще има избори в Ирландия и Чехия, а в събота - в Латвия, Малта и Словакия. 

В България, както и в останалите страни членки на ЕС, гласуването ще бъде в неделя.