Най-успешната световна военна организация си търси нов шеф, пише британското издание „The Economist". На 26 януари започват обсъжданията за това кой ще замени Яп де Хоп Схефер като генерален секретар на НАТО, след като той напусне поста си през лятото.
Като един от кандидатите за поста генерален секретар на НАТО „The Economist" посочва бившия ни външен министър Соломон Паси.
Друга възможност е Соломон Паси, бившият външен министър на България, който караше Трабант. Той вече беше начело на ОССЕ – форум по сигурността, който включва Русия. Това може да го направи по-приемлив за Кремъл. Но той трябва да бъде много предпазлив: много от съюзниците искат генерален секретар с политическо влияние или както се изрази източник от НАТО "някой, на когото ще му вдигнат телефона, когато звъни на европейските лидери", пише изданието.
Сред възможните претенденти за нов генерален секретар на НАТО са и външният министър на Полша Радослав Шикорски, датският премиер Андерс Фог Расмусен, канадците Питър Маккей (министър на отбраната) и Джон Манли (бивш външен министър), бившият британски министър на отбраната Дес Браун. /БЛИЦ