Възлагане на обществените поръчки за логистиката и подготвянето на официалната сграда, която е НДК, са едни от най-важните задачи в момента, свързани с председателството на Съвета на ЕС. Това каза Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, цитирана от Фокус. По думите й има леко изоставане в подготовката и трябва да се предприемат спешни мерки по тези въпроси.
„България ще бъде домакин на над 300 срещи, хиляди хора ще бъдат наши гости и наистина са много допълнителните, съпътстващите логистични дейности, които тепърва трябва да бъдат подготвени – обществени поръчки, обявени и възложени, и до края на годината всичко това да бъде синхронизирано. Не по-малка задача е това, че страшно много хора и екипи ще трябва да бъдат назначени да работят по време на председателството, а преди това - и да бъдат обучени“, подчерта министър Павлова.

„На нас ни трябват стотици доброволци, както и допълнителни екипи в администрациите на министерствата, които ще са домакини на отделните съвети, както и в екипа на националното министерство за координацията“, каза тя. 

Лиляна Павлова посочи, че един от най-важните приоритети за България като председател на Съвета на ЕС е изграждането на обща, единна, ефективна и справедлива политика за сигурност и миграция.