Да извършат тази конституционна реформа и за това ще се включим с председателя (на ДПС – Мустафа Карадайъ) в комисията по конституционни въпроси. Не подкрепяме кабинета като кабинет и състав, а реформата. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Той заедно с Мустафа Карадайъ бяха единствените от ДПС, които подкрепиха кабинета „Денков-Габриел“.

Преди това лидерът на ДПС каза, че българските граждани не искат да има шести поредни ненужни избори.

„Гражданите искат спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората, като за нас, ДПС, основният проблем е спиране на прогресивното обедняване на българските граждани“, заяви Карадайъ.

Според него съдебната реформа не може да се случи без промени в конституцията, а промени в конституцията без ДПС не може да има.

Карадайъ очаква да се преодолее политическата криза: "Да възстановим демокрацията и да възстановим държавността. Но това е само първата стъпка", каза още той. 

"Ние от ДПС имахме възможност пред вас и медиите да заявим, че ние няма да пречим на коaлацията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство. Това за нас е първа крачка за преодоляване на кризата. Българските граждани не искат поредни избори, а спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората.

Основният проблем, който чака решение е спиране на прогресивното обедняване на българските граждани", заяви Карадайъ, след като парламентът гласува "за" кабинета "Денков-Габриел". 

"Мисля, че добре си спомняте на 13 април имахте възможността да представим нашата позиция след среща с г-н Борисов.

Това заявихме, че това Народно събрание има много важна задача, да се опита да направи съдебната реформа, а за да се направи тя са необходими промени в Конституцията", каза още Карадайъ и уточни, че затова той и Делян Пеевски са гласували "за" съставянето на  кабинет. 

Двама народни представители от ДПС гласуваха за кабинета Николай Денков. 132-ма депутати подкрепиха новото редовно правителство, 69 бяха против. Въздържали се нямаше. Останалите народни представители от групата на Движението не участваха във вота, показаха резултатите от гласуването на таблото в пленарната зала.

Един от ГЕРБ е гласувал против кабинета, един от ПП-ДБ е отсъствал. Всички народни представители от БСП, "Възраждане" и ИТН натиснаха копчето "против", един независим - "за".

Точно в 15:54 часа новият кабинет положи клетва и прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук