Пендаровски разкри какво очаква от Радев, докато летят заедно за Ватикана

Със сигурност ще бъде обсъден (спорът), но това ще бъде неформален контакт, разговор, посочва северномакедонският президент

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски казва, че по време на съвместното пътуване с българския си колега Румен Радев до Ватикана през следващата седмица няма да има официални преговори за спора с официална София, но очаква „неформален разговор между двама джентълмени“, предава „360 степени“.

Съгласно думите на Пендаовски, двамата с Радев не пътуват до Ватикана, за да разрешат спора, а за да отпразнуват 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.

„Със сигурност ще бъде обсъден (спорът), но това ще бъде неформален контакт, разговор. Не са предвидени официални разговори. Не защото ситуацията в София е такава - със служебно правителство, а защото президентът там, както и тук, не ръководи тези неща. Правителствата го правят.

Със сигурност не е реалистично да кажа, че изобщо няма да говорим за проблема, но това няма да са преговори. Ще се опитам да остана в рамките, в които беше телефонният разговор с него преди няколко месеца.

Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема, всеки остана на позициите си, аз информирах за това. Мисля обаче, че Радев има по-умерена реторика, обясняваща българските възгледи и очаквам отново да има достоен между двама джентълмени“, цитира „360 степени“ думите на македонския президент.

Двете делегации ще пътуват с български държавен самолет. Предложението е направено от Румен Радев преди повече от месец, а Пендаровски го смята за добър политически жест и подчертава, че съвместното честване не е нищо ново, а нещо, което правят традиционно.

„Мисля, че е добър символичен политически жест от двете страни, леко да се отпусне атмосферата в очакване на това, което предстои, преговорите за блокадата. И така, целта не е да се преговаря, целта е да се почетат някои от личностите, които дори не са обект на спор в комисията на историците“, допълни Пендаровски.