Пешките на Иво Прокопиев се отричат от мракобесния си проект

БГ законът „Магнитски“ разтресе прокситата на олигархията

Само един ден. Толкова просъществува скандалният проект за представяния като БГ вариант на акта „Магнитски“ закон. Нормативният акт, разработван от екипа на Асен Василев и за който самият финансов министър обяви, че е дал „методически указания“, се оказа толкова горещ картоф, че всички пешки на олигарха Иво Прокопиев изведнъж побързаха да се отърват от него.

Но да следваме хронологията. В четвъртък медиите обявиха, че финансовото министерство готви извънреден закон, с който се създава спецорган, под ръководството на Асен Василев. Въпросният Национален съвет пък трябваше да изготвя черни списъци с хора, чиято собственост да бъде блокирана, а те самите – разследвани от КПКОНПИ. И всичко това без съд, присъда и възможност за защита от Темида. Истински чекисти. Закон, създаден срещу неудобните на властта, за да се използва по предназначение от олигархията и нейните проксита във властта.

Към самият закон не са приложени нито мотиви, нито финансова обосновка. Предполага се, че чрез акта, управляващите първоначално са се опитали да въведат у нас прилагането на американския закон „Магнитски“, за който ЕС вече категорично заяви, че не може да се прилага в страните от съюза. По тази причина няколко различни състава на Върховния административен съд отказаха да прилагат санкциите, които служебния кабинет и в частност тогавашните министри Асен Василев и Кирил Петков се опитаха да наложат у нас. Още тогава създателите на „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще шиканират правото на ЕС и ще напишат собствен закон „Магнитски“.

Публично известно е, че Прокопиев от години се опитва да смачка най-големия си враг в лицето на опозиционната ДПС и депутата от движението Делян Пеевски. Причината е, че партията и самият Пеевски от години публично разкриват аферите на Прокопиев в политиката, бизнеса и медиите. Това е и причината Прокопиев да е в основата на доносите срещу Пеевски зад Океана, довели до санкциите по закона „Магнитски“. Самият Пеевски нееднократно заяви, че обжалва санкциите в САЩ и че вярва в справедливостта и в американското правосъдие.

След като законът стана публично достояние, първи срещу него скочиха представителите на юридическата и конституционната общност у нас, които го обявиха за мракобесен. И по евфемистичен начин обясниха, че ако този, който е писал нормативният акт, твърди, че е юрист, то той най-вероятно страда от сериозна форма на аутизъм.

След това обаче излязоха политиците – тези, които би трябвало да знаят какво върши Асен Василев и неговия екип. Коалиционните партньори на ПП рязко се отрекоха от опита на политическите близнаци Просто Киро и Просто Асен да върнат Народния съд у нас.

Дори най-сериозните братчета на ПП – кръвните им братя по олигархична линия от „Демократична България“ се разграничиха от ЧК законодателството и се пробваха да се изнижат като изпуснали се в асансьор. Нищо че за един от възможните автори на закона се сочи бившата секретарка на Христо Иванов и настоящ правосъден министър Надежда Йорданова. Лена Бориславова дори умишлено насочи камерите в тази посока, подчертавайки, че кабинетът не бил наясно с драфта на Йорданова.

Очертава се явно братоубийствена война между отрочетата на Прокопиев на политическата сцена, които явно поотделно са пробвали да удолетворят мераците на боса си и сега взаимно се топят.

А за още по-голяма достоверност на отричането пуснаха верния си говорител Даниел Смилов, който да се прави на ударен и да се пробва да оправдава политическите си аверчета и олигарха си Прокопиев. Самият Смилов пък роди гениалната теза, че дори не било сигурно какъв е тоя законопроект и кой го е писал и въобще някой наясно ли е дали това са пешките на „Капитал“. Стара стратегия на олигархичното блато, при която като стане напечено се минава на брадясалия рефрен с елементи на „Мистерията на българските гласове“: „Абе, кой го направи това?“.

И докато в ефира на БНТ Смилов се опитваше да играе лоша стендъп комедия в защита на боса си Иво Прокопиев, в същото студио дойде и опровержението на лъжите му. Журналистът Валерия Велева, главен редактор на Епицентър.бг обяви, че нейният сайт пръв е пуснал документа, който е получила именно от екипа на Асен Василев. И всякакви опити да се промушва в обществото защитната версия, че документът е с неясен произход, са не просто лъжи, а клети опити за отмиване на срама. Освен това Велева подчерта, че правителството изрично е записало в програмата си, че до 30 април ще изготвят въпросния проектозакон за БГ вариант на „Магнитски“ и сега да се правят на ощипани е малко срамно.

Но олигарх срам не знае. И няма да се учудим ако утре с пълна сила се опитат да пробутат още по-агресивно тезата, че не знаят кой е писал срамния закон и кой си е представял, че ще го ползва за личен интерес.