47 процента от българите няма да гласуват на евроизборите
Пет партии ще имат свои депутати в Европейския парламент. Това показва проучване на социологическата агенция ”Барометър инфо”. Според изследването, ако изборите са днес, ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и Движение „Напред” ще спечелят вота за евродепутати. "Шестата – СДС, е на границата за един евродепутат. ГЕРБ взима 6,64 процента, БСП – 6,49 на сто, а ДПС – 4,04 процента", обясни координаторът на агенцията Николай Николов.
Според него 47,3 процента от българите нямат да гласуват със сигурност за евродепутати. Склонни да дадат своя глас са 33 на сто. Колебаещите се са 24 процента от имащите право на глас.
Николов обясни нежеланието на хората да отидат до урните на изборите за български представители в Европейския парламент с факта, че все още представата на българския избирател за евродепутатите, Европарламент и евроинституциите като цяло е, че те са нещо далечно и несвързано с България. Това е причината българинът да не вижда мотив да гласува, отбеляза още Николов.
Според резултатите БСП и ГЕРБ биха получили по четири или пет места в Европейския парламент, ДПС – три или четири, а „Атака” и Движение „Напред”, които имат съответно по 4 и 3 процента, биха излъчили по трима и двама евродепутати. /БЛИЦ