Пет причини доведоха до решението на Нинова да отреже Първанов за президентските избори

Не постигнахме съгласие по принципни въпроси, уточниха от червената столетница

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да прекрати преговорите с АБВ за коалиционно споразумение и да предложи на НС на БСП кандидат-президентската двойка да бъде регистрирана с Инициативен комитет. Това съобщиха от партията. 

Ето и официалната позиция на БСП:

„От досегашните разговори стигнахме до извода, че не можем да постигнем съгласие по принципни въпроси:

1. Не приемаме, че кандидатурата на Румен Радев издигната от НС на БСП е "равно отдалечена или равно приближена", така както беше формулирана от партньорите в разговорите. Румен Радев е кандидат на БСП, национална фигура с широка подкрепа.

2. Не приемаме предложената от АБВ политическа формула за коалиция. Считаме, че БСП има водеща роля в лявото политическо пространство и това би следвало да намери своето място в коалиционните отношения.

3. Считаме, че кандидатурите ни ще намерят по-широка обществена подкрепа надхвърляща партийната коалиция. В настоящата обстановка перспективата е пред по-отворен формат за политическо сътрудничество.

4. Не можем да постигнем разбирателство по нееднократно изразената позиция от АБВ за увеличаване на конституционните правомощия на президента. За БСП парламентарната република е най-подходящата политическа форма за реализиране на конституционните и демократични права на гражданите.

5. Не приемаме предложената от АБВ форма коалицията да има двама председатели, както и възможността всяка партия едностранно да сключва други коалиционни споразумения. НС на БСП прие платформа за участие в президентските избори с ясно очертана лява политика и идеи, с които не можем да правим компромиси.”