Искам да обявя добрата новина, че нашите моряци са обратно в България. Радвам се, че ги посрещнахме. Сега са със своите семейства живи и здрави. Това заяви във Варна премиерът Кирил Петрков.

"Сега фокусът ни е към следващия кораб, който е в Черноморск. Да приемем това като много добър резултат и да се фокусираме върху спасяването и на втория кораб. Да се надяваме, че ще видим капитана му по-скоро, но това ще е по-сложно", посочи той.

"Бяхме в ежедневна комуникация с капитана. Бяхме готови, независимо кой има превес на пристанището... Държахме всички опции отворени, защото най-важното бе да се гарантира здравето на моряците", каза още Петков. 

"Имахме директен контакт и с руската, и с украинска страна", уточни премиерът.

Кирил Петков допълни, че на два пъти е имало възможност за посрещането на моряците от другата страна на оградата на пристанището в Мариупол, но капитанът е преценил, че е опасно.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на „Царевна”.  Тя бе категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството.

"Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е толкова динамична. Призовавам медиите за коректно отразяване на информацията, защото всяка дезинформация влияе на усилията по евакуацията им. " - каза Теодора Генчовска.

Тя допълни, че операцията по извеждането на моряците от "Царевна" е координирана изцяло от българското правителство като не е имало официална комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република.

 

"Не беше весело. Към нас като нямаше нападения. Много бързо падаха снарядите. На кораба имаше пробойна. Военни ни изведоха от кораба до Донецк, но не зная от коя страна. Приеха ни много добре, евакуираха ни и ни закараха в Донецк. Оттам в Ростов на Дон и оттам в Сочи", каза пред репортери моряк от кораба.

Лена Бориславова захапа Захарова заради моряците от "Царевна"

"В един момент взехме нещата в свои ръце, трябваше да направим крачката. Не беше леко, но намерихме начин да се справим", добави негов колега. 

Моряците казаха, че имат заснети видеа от премеждията си и някой ден ще ги покажат.

 

Собственикът на кораба Даниел Стефанов заяви, че всички корабособственици на блокирани кораби в Мариупол са били в контакт с Русия, Украйна и Турция като посредник, за да се реши въпроса със синия коридор, но това е много сложно. По кораба има щети, но от фирмата се надяват, че плавателният съд ще може да се прибере на собствен ход. За целта ще е необходимо на борда му да се качи допълнителен екипаж.

Хората, останали на кораба, имат достатъчно запаси от храна и вода. "Когато те пожелаят, могат да бъдат евакуирани. Аз се гордея изключително много с моя капитан. Имаме щети по кораба – от шрпапнели и осколки, но не са толкова сериозни. Надяваме се, че когато е безопасно, ще бъде изведен кораба",  каза Стефанов.