Петков дири подкрепа от Европа заради украинските бежанци у нас БЛИЦ TV

Европейските партньори да ни подкрепят финансово, особено всички страни, които сме по-близо до конфликта, зове премиерът

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) се събират днес и утре във Версай на неформална среща на върха, за да обсъдят военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците от нея.

Българския премиер Кирил Петков също е там. На влизане той поясни какво ще бъде обсъждано на нея: "Няколко теми - първото е да видим че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна".

"Това ще бъде една от темите, които аз ще искам - европейските партньори да ни подкрепят финансово, особено всички страни, които сме по-близо до конфликта", заяви Петков.

БЛИЦ припомня, че в сряда премиерът щедро даде на всеки бежанец от Украйна у нас по 40 лева на ден и зажали хляба на българина.

Петков заяви от Париж, че въпреки работата по гръцкия интерконектор, България трябва да мисли и за сценарий, при който от Русия ще спрат газа.

"Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но единственият начин България да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток. Хубаво е, че виждам разбиране от европейските колеги, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно.

Трябва да обсъдим и фокусиране в инвестиции в алтернативни източници, както и Планът за възстановяване и развитие", добави Петков.

"Със сигурност мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога и колко бързо в сравнение с другите държави. Колкото повече сме увеличили ЕС на изток, толкова по-голяма е безопасността за нашата страна, защото така ние няма вече да сме гранична страна и се увеличава нашата сигурност", заяви Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!