Петков и Денков трупат дивиденти с нова предизборна дивотия

Предлага се общините да издават стикери, карти или друг документ, за да няма злоупотреби

Промяна в Закона за движение по пътищата предлагат депутатите от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев, Кирил Петков и Николай Денков в навечерието на новата учебна година и поредните предсрочните избори.

С текстове те задължават общините да осигурят места за краткосрочно паркиране пред детските градини, училищата и детските ясли, за да могат родителите да не плащат за паркиране докато оставят децата в забавачките и училищата.

Пътни експерти посочиха пред “Труд news”, че предложението касае училища и детски градини само в големите градове, при това в централната част. Освен това не става ясно как точно ще се случва контролът след обособяването на “паркинг за родителите”, но предложението е нарушители да се глобяват от 50 до 200 лева.

Предлага се общините да издават стикери, карти или друг документ, за да няма злоупотреби.

В мотивите си Сабрутев, Петков и Денков са изчислили, че родителите плащат между 40 и 80 лева месечно, за да водят и вземат децата си.

В законопроекта се посочва, че краткосрочното паркиране е за 1 астрономически час, а пред всяка образователна институция паркоместата трябва да са поне 3 броя.

В същото време се дава свобода на общинските власти да решат колко паркоместа трябва да има пред дадена детска градина и училище, според това колко деца или ученици посещават учебното заведение.