В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачването на цените на тока, водата и газта от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво е тяхното предложение, защо точно в първия ден на правителството се случи и да вземем ясни мерки, за да избегнем това голямо увеличение на цените. Това каза след първото заседание на Министерски съвет премиерът Кирил Петков. 

"Изненада ме, че точно, когато се заклех като премиер, новините бяха с това повишение на цените, но ние сме тук, за да се справяме с проблемите", добави той.

"Третата тема, която обсъдихме, е фокусът върху зеления сертификат, ваксинациите. До четвъртък ще направим правен анализ как да въведем подобна мярка. Първата стъпка ще е на ниво МС. След това ще погледнем как този пример може да бъде разпространен из цялата администрация, въпросът тук е да го направим в рамките на закона, а не да влизаме в юридически спорове", посочи той. 

"Държавната администрация трябва да бъде под абсолютно същия аршин, както и налагането на зелен сертификат за бизнеса. Ако искаме да повишим нивото на ваксинация, трябва да започнем първо от нас", подчерта Петков. 

На въпрос защо президентът Радев ще ходи на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, Петков заяви, че предпочита първата му поява в столицата на Белгия да не е тази седмица. "Приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес. Някои хора казаха, че ще имаме 100 дни по-спокойно време. Оказа се, че имаме една вечер", заяви премиерът. 

По северномакедонския въпрос Петков каза, че вчера е получил обаждане от Зоран Заев, който го е поздравил за позицията.

"Обсъдихме, че идеята за работните групи ще бъде структурирана в най-къс срок. Надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои са работните групи и да направим план за действие те да имат реални резултати, които трябва да дадат. Двамата заявихме, при него има промяна в събитията, в началото на следващата година той очаква да има нов премиер.

Надграждането ще бъде въпрос на реални разговори", категоричен бе той.