Категорично, не познавам и тримата персонално и с тримата не съм имал срещи, но факта, че г-н като Брендо се разхожда по телевизиите и е не където трябва, е достатъчно притеснителен факт и не е нужно да ни го казват от Брюксел. Това заяви за БЛИЦ бившият вътрешен министър Румен Петков по повод на изявлението по Нова телевизия на Евелин Банев - Брендо, че е бил каран да свидетелства от Петков срещу Маргините.
По моите изчисления и работа, която сме свършили той трябваше май месец да бъде на съответното място. Кой, как, защо, протектирали го, това вече е друг въпрос, на който трябва да отговорят компетентните органи, допълни Румен Петков.
БЛИЦ припомня, че Евелин Банев-Брендо заяви тази сутрин, че поръчките срещу него са от бившия вътрешен министър Румен Петков. Виждал съм се с него още, когато беше вътрешен министър и преди да ми се повдигне обвинение. Срещата стана в негова кола в центъра на София, близо до ресторант “Под липите”. Освен нас в колата имаше шофьор, обясни Брендо. По думите му Румен Петков му е предложил да свидетелства по делото срещу Маргините. Получих писмо вкъщи да се обадя на телефон, аз го направих и ми беше уредена среща в кола с Румен Петков. Той ми предложи да съдействам по делото. Аз казах, че нямам с какво да съдействам и след това ми беше повдигнато обвинение. Има връзка между това, че съм отказал да свидетелствам срещу Маргините и това че ми е повдигнато обвинение.
Миналата година вкъщи влязоха цял взвод барети, прескачат огради, гърмят и извършиха обиск вкъщи, посочи Брендо. Той добави, че това се е случило три пъти. Никой не ме разпитва, след това ми се повдига обвинение и се казва че не съм съдействал, каза още Брендо. Той прочете декларация от негов съкилийник Валентин Цеков Димитров, в която пише, че е бил заплашван от прокурора Маргарита Попова в присъствието на директора на Националната следствена служба Бойко Найденов. Попова му е казала, че ще му почерни живота, ако не съдейства и не каже, че аз съм говорил по телефона дни преди убийството на свидетелката по делото ми Йорданка Запрянова от килията и съм се хвалел че съм убил нейния син, обясни Банев. Искали са да каже, че парите ми са от наркотици, че съм извършил убийство, обясни Брендо. В телефонно включване Димитров каза, че всичко това е вярно и че той е отказал да даде такива показания, защото не са верни. /БЛИЦ