Не съм броил дните, които не съм премиер, но знам колко дни остават до изборите и това е фокусът на целия ни отбор. Вярвам, че последните месеци беше първа стъпка и трябва да продължим. Това заяви бившият премиер и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред bTV. 

"Оценихме грешки, които сме направили и вярвам, че сме научили неща, които ще подобрим. Горд съм да кажа, че не нарушихме главното се обещание - борбата с корупцията и непрегъването пред безпринципни коалиции", допълни той.  

"Това, което се случи, е служебното правителство да влезе в управление и има много важни задачи. Чакам да видя дали седемте танкера ще бъдат взети. Всеки министър си дойде с неговия екип и вярвам, че всеки ръководител има право да смени хора. Знам, че министър Шишков ще бъде след мен и знам, че септември ще направят първите стъпки и хубавата новина е, че за отоплителния сезон ще имаме азерски газ, който е по-евтин. Тези танкери се видя, че са на добра цена", обясни съпредседателят на ПП.

Петков коментира и цената на договорения от неговото правителство газ. 

"Когато го договорихме, беше 30 долара под цената на европейския пазар. Другото нещо е сигурността на тази сделка. Когато подпишеш договора, знаеш, че този газ ще дойде.

Ако имаме договор, който не се изпълнява сега, как ще бъде изпълняван в следващите месеци. Сигурността е там, а цената беше по-ниска от  тази на европейския пазар. За октомври и ноември имаше слотове. Не съм следял отвътре какво са правили, но се надявам да приоритизират топлината за зимата", каза той. 

"Никой не знае по време на война дали доставките няма да бъдат спрени за цяла Европа. Опитваха се да ни вкарват в идеологическа полемика, а ние гледахме кое е най-практичното и сигурното за България. Запазихме опцията да купуваме руски петрол и показахме, че когато няма по-добра опция за доставка, поискахме специално условие от ЕС.

Този тип политика я запазваме на всяко място. Ако имаме подсигурени основните количества азерски и втечнен газ и имаме количества, които да вкараме в Чирен от руски газ, това е добре. Не вярвам някой, който до момента не си е изпълнявал договора, той да започне да го прави", каза още Петков. 

Петков каза, че според него това, което казва сега е същото, което е говорил преди няколко месеца. 

"Вярвам, че всеки трябва да изпълнява условията си по договор. Това, което казвам е, че ако "Газпром" изпълнят условията си по договор и докарат количествата си, няма нищо лошо в това.

Аз не мисля, че е смислено да се водят преговори с "Газпром", докато не видим, че си изпълняват договора. Ако днес започнат да си изпълняват договора, това е една първа стъпка, с която да има доверие на такъв доставчик. Иначе, защо", попита той. 

"Делян Добрев и Борисов се упражняват от сутрин до вечер с някакви опорки. Договорихме си танкери, "Булгаргаз" направи търгове и купи от други доставчици. Те се опитват да кажат, че ние сме прекъснали договора с "Газпром", а ние всеки ден си искахме количествата.

Това е важно и за Арбитражния съд, за да покажем, че сме били изрядни. Успяхме за 2 седмици да договорим и терминали в Турция и кораби. Имаше доставка през цялото време. Другото са политически лъжи", каза Петков. 

"Виждате ли каква е голямата разлика между мен и Борисов? Аз как подходих по тази тема и той как подходи? Когато разбрах, че можем да загубим правителството, направих крачка назад.

От другата страна е Борисов, за който всички казват, че е време да се пенсионира, той се държи за властта и това е пречка не само за България, но и за неговата партия. Виждам един човек на годините на баща ми, който трябва да се пенсионира и хората се умориха да го виждат, но държи властта. Първата стъпка за 7 месеца не може да се сравнява с 12 години управление", каза още той. 

Петков обясни, че ПП ще излъчи кандидат за премиер, когато се реши в структурите на партията. 

Той призна, че отцепниците от ИТН са добре дошли в партията му и не отрече, че ще водят партийни листи за вота, въпреки че когато те напуснаха Слави Трифонов Петков уверяваше всички, че нямат да им се предлагат постове в ПП. 

"Самите водачи на листи и самите листи тепърва се нареждат по най-оптимален начин. Вярно е, че припознахме тези хора от ИТН. Изведнъж лидерът на ИТН дава нареждане да се гласува с ГЕРБ, за да се свали правителството. Тези хора казаха: "Не, няма да сме послушковци на някакъв си певец".

Ние никога не сме им предлагали нищо. Да тръгнеш срещу Слави Трифонов, а той да те привиква с охраната си - да, има личен риск. Ще видим на какви позиции ще са, но ги припознавам като част от промяната. Всеки, който не гласува с ГЕРБ и има смелостта да застане срещу лидера си, те автоматично показаха, че са смели и са достойни да бъдат част от нас", допълни експремиерът. 

Петков обяви, че Рашков със сигурност ще бъде част от листите на Промяната, но те все още не са уточнени, като отново бе притиснат от новата водеща на "Лице в лице" Веселина Петракиева, за да разкрие дали Рашков ще води листата на ПП в Перник. 

"Това, което ние и ДБ осъзнахме е, че трябва да работим заедно, за да си довършим работата. Ние сме абсолютно естествени партньори в следващото управление и ще бъдат заедно с нас.

Има избиратели на тяхната и нашата партия, които казват: "Моля ви, не взимайте решението за нас". Сега избирателите ще могат да подкрепят партията, която харесват. Нашите данни абсолютно показват, че имаме шанс да имаме повече от 121 депутата, за да довършим работата си", каза той. 

"Аз не вярвам, че докато Борисов оглавява ГЕРБ не можем да имаме съдебна реформа. Докато има работеща съдебна система, него го грози риск от затвор. Той няма да позволи това да се случи. Не ни вълнуват евроатлантически коалиции. Повярвайте ни, ПП няма да бъде в коалиция с ГЕРБ след следващите избори", категорично заяви лидерът на ПП. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук