Петков обяви 4 задачи за министрите си и каза откога ще се актуализира бюджетът ВИДЕО

В оперативно заседание ще имаме и доклад от вицепремиера Калина Константинова, за да ни даде точна информация как се движи преместването на украинските граждани

Започна редовното заседание на Министерския съвет. Премиерът Кирил Петков обяви, че ще се обърне внимание на 4 теми, особено след вчерашния Коалиционен съвет.

Сред тях са нормативните изисквания за Плана за възстановяване, които изискват 22 мерки до края на годината. "Всяко едно от министерствата трябва да бъде запознато и да имаме стойна програма, така че средствата, които очакваме от ЕС да дойдат на време с правилните реформи.

Второ, обсъдихме много ясна програма за плана за актуализацията на бюджета. От 1 юли да имаме нов бюджет, това е задачата, която всички ще гоним.

Другото е добрата новина от вчера – това че имаме дерогация за руския петрол до 2024 г. Днес трябва да се финализира в Брюксел. Ние сме единствената държава, която има дерогация, въпреки че имаме пристанище. Това дава възможност за нашата рафинерия да смени част от инсталациите си, а през това време да не ни се качва цената на горивото. Това беше важно за транспортния сектор.

В оперативно заседание ще имаме и доклад от вицепремиера Калина Константинова, за да ни даде точна информация как се движи преместването на украинските граждани", обяви Петков.

А министърът на спорта Радостин Василев се включи с честитка по случай 1 юни" Честит празник на всички малки и пораснали деца от името на Министерския съвет.