Знам, че България има големи очаквания, но трябва да действаме в рамките на закона. Писмени гаранции никой не е искал. Ние отговорихме писмено на въпросите, които помолих да бъдат сложени в техния уебсайт. Това каза премиерът Кирил Петков веднага след изслушването му от Групата за мониторинг на демокрацията в Брюксел. 

"Радвам се, че и те разбраха, че имаме истинска мотивация", допълни той. 

"Аз много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг за върховенството на закона. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Каквото и да кажете фактите говорят. Един от първите закони ще е за КПКОНПИ. Разбраха защо искаме да махнем Спецсъда. Не можеш да излъжеш европейските структури", каза още премиерът.  

"Първото, което се случва, е че в Плана за възстановяване и развитие е че главният прокурор няма да има само Господ над главата си. Другото е, че ролята на главния прокурор ще бъде административна. Трябва ни работеща прокуратура. Идеите ни за промяната на ВСС са въпрос на време. В момента ти трябва да достатъчно търпение. Ние сме на месец и половина и работим от сутрин до вечер. Ако го направим по грешния начин, няма да постигнем резултатите.

Ще имаме дълга работа за реформа и е много важно да го правим по правилата. Дори мои лични приятели ме питат къде са арестите и какво се случва, а ние нямаме право да правим нищо извън рамките на закона. Правим разследвания и когато имаме доказателства, действаме. Гарантирам ви, че от тук нататък няма да има човек над закона и някой да ми звъни и да ми казва: "Този няма да се пипа", обясни Петков.   

"Казахме, че рамковата държава ще бъде България и батальонът ще бъде български. Има дефицити, които ще се попълнят от българските сили. Трябва да вкараме програма за инвестиране в дефицити и докато това не се случи, съюзниците ни ще участват. Няма по-добър и по-лош - всички са ни съюзници. Събитията се преекспонират от нашите служби. Дипломатическите разговори ще дадат забавяне на един по-остър конфликт и елиминиране на проблема", каза той по темата с приемането на американски или френски войници на НАТО у нас.