Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков излезе извън контрол по време на дебатите на второ четене, посветени на измененията и допълненията в Изборния кодекс.

Заради опитите на "Промяната" да бламира заседанието с процедурни хватки, Георги Свиленски от БСП поиска прекратяване на дебатите по параграф 17, който връща смесеното гласуване.

Поредица от процедури поискаха от ПП, защото точка 17 е фундаментална, мотивира се Мирослав Иванов.

А Кирил Петков изпадна в истерия от парламентарната трибуна, защото на българите не се давало възможност да се чуят аргументите как ще бъде откраднат вотът.

"Не е нормално да ни ограничавате да направим изказвания по най-важния параграф от този законопроект. Да лишавате гражданите да знаят за какво става на въпрос. А става на въпрос за кражба на вота на българските граждани, за кражбата на техните данъци. Това не може да продължава това.

От последните минути! 124 депутати взеха ключово решение за България!

Това, че сте първа политическа сила не ви дава право да ограничавате гласа на българските депутати", разкрещя се Петков, удряйки по парламентарната трибуна, обръщайки се към съпредседателя на НС Росен Желязков. 

"Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос", заключи председателстващият заседанието Росен Желязков.

"Трети народен представител плаши българския народ с бунтове, в парламента има мнозинство, което иска да работи. Направихте 22 процедури и само едно изказване на Никола Минчев. Не обвинявайте председателстващия заседанието, защото дори вашата група в момента е 45 човека. А гласуването за прекратяване беше взета с мнозинство", каза Георги Свиленски от БСП.

По-рано ГЕРБ, БСП и ДПС наложиха решение за удължаване на днешното заседание на парламента до окончателно приемане на промените в Изборния кодекс. Те предвиждат връщането на хартиените бюлетини.

Впоследствие депутатите върнаха хартиената бюлетина. "За" гласуваха - 124 народни представители, "против" бяха 95.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Така на следващите избори в секции с над 300 избиратели и гласоподавателят ще има право на избор дали да гласува с машина, или с хартиена бюлетина.

Първо на гласуване беше подложено предложението на Кирил Петков параграфът да отпадне, с което да отпадне и връщането на хартиената бюлетина. Депутатите отхвърлиха предложението.

В залата настана объркване, а депутатите от "Продължаваме промяната" опитаха да манипулират гласуването, като заявиха, че депутатите са решили да има само гласуване с хартиена бюлетина.

Радомир Чолаков разясни, че предложението е такова, че с приетите промени при извънредни избори ще се гласува смесено, а ако се приемат другите редакционни предложения, на местните избори есента ще се гласува с хартиена бюлетина, която ще се сканира от машина.

"Тоест гласуването ще е изцяло машинно", аргументира се председателят на правната комисия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук