Северна Македония има място в европейското семейство колкото се може по-скоро. Това заяви премиерът Кирил Петков след края на срещата на лидерите на държави-членки на НАТО от Югоизточна Европа.

Министър-председателят подчерта, че със северномакедонския му колега Димитър Ковачевски работят в много фокусирани срокове.

„Поставихме си няколко поетапни цели, които трябва да бъдат постигнати. Северна Македония принадлежи и има място в европейското семейство колкото се може по-скоро. Нашето правителство е ангажирано да постигне този резултат колкото се може по-експедитивно.

Митов: Премиерът е поел ангажименти за РСМ, готов е да стъпче националния интерес ВИДЕО

Както всички знаем, има поетапни цели, които трябва да постигнем, включително защитата на правата на малцинствата. Работим в тясна координация с европейските партньори, които в много случаи служат като трета страна в процеса на преговори. Именно, че очакваме конкретни формулировки, които да бъдат включени в Споразумението за преговори“, уточни Кирил Петков.

Според него за последните три месеца се наблюдава подобряване на отношенията между България и Северна Македония.

„Именно защото си говорим толкова много и имаме обща цел. При сегашната криза с войната в Украйна, Западните Балкани трябва да поемат пътя към присъединяване към ЕС на РСМ и Албания. Очаквам през следващите няколко седмици този процес да се ускори.

Имаме добри новини, що се отнася до двустранните срещи между отделните министри. Чувам добри новини от историческата комисия. Някои от въпросите, които изглеждаха трудни за преодоляване, сега изглеждат много реалистични. Имам намерение да се движим напред, колкото се може по-бързо. Оптимист съм за целия процес и че можем да постигнем всичко“, заяви Кирил Петков.