Петков пробута в МС план как да финтира ветото върху РС Македония ВИДЕО

Днес имаме няколко много важни точки, но ще обърна особено внимание на точка от дневния ред, която е от голямо обществено значение в последните дни, каза премиерът

Започваме редовното заседание на МС. Днес имаме няколко много важни точки, но ще обърна особено внимание на точка от дневния ред, която е от голямо обществено значение в последните дни. С тези думи на премиера Петков започна заседанието в Министерския съвет. 

"Ще предложа на МС да вземе следното решение по казуса със Северна Македония. То включва две точки. Точка едно - всяко предложение от страна на френското председателство на ЕС, държава-членка на ЕС или ЕК, свързано с одобряване на началото на преговорите за членството в ЕС на Северна Македония и Албания, направена в рамките на комитета или провеждане на заседанието на представители на Комитета на постоянните представители или на Съвета общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на МС от 2019 година, да се изпраща незабавно от представителството на България към ЕС на Комисията по външна политика на НС", заяви той. 

Разобличиха поредна лъжа на Петков: Изолира МВнР, за да вдигне ветото за РСМ! Ето как

"Точка две - представителите на РБ в Комитета на постоянните представители да не изразяват съгласие с предложението по т.1 до обсъждането им в НС. А при отхвърлянето им да изразяват отрицателна позиция. Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да се изпраща до НС, да не се дава съгласие докато се обсъжда там и ако има отрицателно решение, автоматично се дава отрицателен отговор. Тази тема трябва да бъде решена изцяло от народните представители в НС. Този дебат и тази тема трябва да приключи. Това е решение на МС", завърши Петков. 

С това предложение обаче още веднъж става ясно, че има френско предложение, което се крие от българското общество. Последните разговори между френския президент и Румен Радев бяха в края на миналата седмица и българските граждани научиха първо от кабинета на Макрон за него.

Смущаващ факт е и решението на Кирил Петков да изолира и Консултативния съвет по национална сигурност, както и всички политически сили в страната, които имат абсолютно единна позиция относно условията за започване на преговорите на РСМ за ЕС.

Председател на Комисията по външна политика в НС пък е Венцислава Любенова, която се счита за близка до премиера.