Много съм щастлив да видя, че президентът избра точно министър Везиева, защото с нея работихме последните три месеца по всички тези проекти, с които сме горди от Министерството на икономиката.

Това заяви, сдавайки ведомството на наследничката си Кирил Петков.

"Имам й абсолютно доверие и вярвам, че тя ще продължи промяната, която започнахме заедно. Това, което се случи досега, е точно в посоката, в която и той вижда нещата – връщането на държавността, откриване на всички възможни места, където е нямало прозрачност досега”, каза той.
 
Петков й пожела успех.
 
Везиева благодари за топлите думи и високата оценка. „Надявам се, да оправдая цялото гласувано ми доверие от президента и г-н Петков. Отговорността за промяната е доста сериозна”, каза тя.
 
Според нея е важно да следваме онези принципи и достойнства, които някак забравихме през годините.
 
„Предстои ни да продължим и да надскочим постигнатото от този служебен кабинет. Ще продължа всичко, което започнахме”, обеща тя.

Президентът Румен Радев направи покана към мен да бъда част от служебния кабинет, но наистина бях в много дълбоки мисли с министър Василев какъв е най-ефективният начин ние двамата, заедно с част от екипа да продължим тази промяна по-дългосрочно. Реално решението ни беше, че това най-добре би се случило не като част от служебен кабинет с лимитиран срок, а като една следваща стъпка, като станем част от политическия живот на България за по-дълго време”, каза той.
 
Президентът оцени работата ни до момента и неговият избор за министър Везиева показва, че това второ служебно правителство ще продължи в същата посока, в която първото работеше”, каза той.

„Днес казва ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот и ще участваме на следващите избори. Това е факт. Две неща си даваме сметка – едното е, че времето, което ни остава до следващите избори, не ни позволява да регистрираме партия. В момента обмисляме всички варианти и още не сме финализирали кой да е крайният вариант, с който да излезем като участници в следващите избори”, каза той.

За нас е ясно, че хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил – с високо ниво на почтеност, имат кариера и успешно битие извън политиката (това за нас е много важно, така ще са независими)”, каза Петков.

„Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо. Не на думи. Трябва да се знаят какви са средствата им и от къде идват”, каза той.

Петков каза, че ще види какви са всички алтернативи и кой е най-добрият вариант. 

"Искам да кажа, че имаше много спекулации по темата, ако това беше инженеринг проект на някого, то тогава сега вече щеше да има перфектна партия носител, в която да влезем. Няма такава", категоричен е той.

"Декларирам, че това, което в момента се случва, не беше предвидено. Това няма да  е президентска партия. Ние подкрепяме Радев, но на база на принципи. Това обаче няма да е негова партия", каза Петков.

Той е категоричен, че няма да влезе във вариант, където някой друг ще му нарежда. "В момента гледаме всички варианти, където единствените хора, които ще имат свободата да действат, ще са част от нашия екип. Няма да се съобразяваме с чужди виждания", каза той.

"С когото и да излезем, ще поставим условие да ни се доверят. Всички видяха какво направихме за 4 месеца", заяви той.

"Засега единствените служебни министри в този проект сме аз и министър Василев. Денков е страхотен човек. Бяхме го поканили да е част от промяната. Той обаче сега избра да се върне в ролята на служебен министър, защото иска да се погрижи за учебната година", каза Петков. 

Според него това показва отговорност. "Винаги имам топли чувства към него и вярвам в професионализма му", добави той.

Петков не пожела да се квалифицира като десен или ляв - "Искам с десни методи да постигнем леви цели", обобщи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!