Доволен съм, че след първоначалните критики, явно президентът е осъзнал колко важна е съдебната реформа в областта на Конституцията и дори временното отлагане, което беше сложено с този закон, изглежда непоносимо за него. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод ветото, което Румен Радев наложи върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Ще направим втори кръг от консултации и внимателно отново ще прегледаме текстовете, за да видим дали и как трябва да постъпим в този момент.

След заканата заради Нотариуса: Радев наложи ново вето, на прицел са Пленумът на ВСС и главния прокурор

Нямаме автоматична реакция. За нас промените в Конституцията са победа. Затова ще огледаме закона още един път, за да сме сигурни, че не отлагаме част от промените прекалено дълго време“, добави той.

„Николай Денков и Мария Габриел ще решат сами спора кой да е външен министър. Топката я оставяме в тях“, каза още Петков и добави, че „Когато има желание, се намира и начин“.

От думите му стана ясно още, че с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не са се виждали след ескалацията на напрежението по темата.

Кирил Петков смята, че датата за ротацията (6 март) не е застрашена.

На въпрос докога трябва да е постигнато окончателно разбирателство каза само, че в случая нито бързите,  нито небалансираните решения ще помогнат.  

С уговорката, че ПП не си е променила позицията за това кой трябва да е външен министър, той повтори: „Консултациите са при Денков и Габриел, ние спираме с говоренето“.

„Нека двамата ни покажат, че екипната работа е по-добра, отколкото политическото позициониране по медиите“, допълни Петков.

„Никой не иска избори. Хората искат стабилност, искат да продължи работата, омръзнало им е от политически драми“, каза още съпредседателят на ПП.

На въпрос обсъждали ли се имена на министри за смяна, той заяви: „Към този момент не“.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук