"Една от целите на Путин беше да докара на власт в България проруско правителство, с което да върне страната в руската сфера на влияние", пише българският премиер Кирил Петков в статия за авторитетния ФАЦ. 

Под заглавие "Заедно срещу Русия" авторитетният германски всекидневник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) публикува статия от българския министър-председател Кирил Петков. "Дойче веле" обобщи по-важното от анализа на Петков.

"Пред екзистенциален избор сме"

Войната в Украйна, спирането на руските газови доставки, плановете на Кремъл да всее разкол в ЕС, поведението на България като страна, която е силно зависима от руските доставки - това са основните теми в статията на българския премиер за ФАЦ.

На страниците на германското издание Петков подчертава, че руската агресия в Украйна изправя всички, в това число и България, пред необходимостта да направят екзистенциален избор: "избор между зависимостта и суверенитета, между дългосрочната сигурност и краткосрочната стабилност, между либералната демокрация и национализма".

Според Петков със спирането на руския газ за България Путин е преследвал три основни цели.

Първо, да дестабилизира едно европейско правителство - още повече, че става дума за правителство, показващо нулева толерантност към корупцията, която, по думите на Петков, е "предпочитано руско средство за оказване на влияние".

Второ, да се опита да докара на власт друго, проруско правителство, с което да върне България в руската сфера на влияние. Тук Петков уточнява, че България е страна, в която "има традиционни симпатии към Русия, но която вече е направила своя съзнателен избор за принадлежност към ЕС и НАТО".

И третата цел на Кремъл: да посее семето на разкола сред страните от ЕС, като покаже, че в Общността има държави "втора класа" като България, с които Русия може да си позволява подобно нарушаване на договори.

Петков се оплака пред NYT, че има пъклен план за смяна на властта у нас

Според Петков българското правителство е осъзнало, че трябва да демонстрира твърдост - и затова незабавно е започнало да търси алтернативи, с които да замести руските доставки. В тази връзка премиерът споменава и договора с Азербайджан, по силата на който България ще може да получава и оттам количества газ, "от които предишното правителство се беше отказало по необясними причини".

В статията си за ФАЦ българският премиер предупреждава, че единството в ЕС и в НАТО не бива да се подкопава чрез двустранни договори за доставка на газ, защото това би означавало да се загърбят стратегическите цели за сметка на пазарни интереси.

Петков пледира за съвместни покупки на газ в рамките на ЕС, както и за координирани действия относно достъпа до пристанища и до терминали за втечнен газ.

Според българския премиер "сегашната криза изисква смели и умни решения", които за България означават пълен отказ от руския газ в рамките на кратък срок.

"Вярвам, че ще успеем"

В статията си за ФАЦ Кирил Петков казва още, че сега ЕС е длъжен да покаже единство. Но трябва да демонстрира също така, че е способен на практически и бързи действия, с които да реши трудностите, породени от действията на Путин.

Само по този начин, според Петков, може да се покаже на Путин, че е безсмислено да атакува по-малките страни от Общността, защото опитите му за дестабилизация ще бъдат отбивани от всички държави съвместно.

"Когато най-силно зависимата от Русия страна в ЕС с годишно потребление от само 3 млрд. кубически метра газ прави всичко възможно, за да се откъсне от тази зависимост - това в крайна сметка е пробен тест и за целия ЕС. Аз вярвам, че ще го издържим с успех", заключава българският премиер.