"Следим много внимателно ситуацията в Украйна за да сме сигурни, че сме подготвени с всичките възможни рискове, ако се стигне до най-лошото. Русия ако реши, има цялата бойна група, която да влезе в Украйна", обяви премиерът Кирил Петков в "Лице в лице" по bTV.

"Продължавам да се надявам, че няма да има война и че това са блъфиращи ходове. Ние трябва да застанем с ясна позиция и да сме сигурни, че сме минимизирали риска за българските граждани от негативни ситуации.

Ако Русия влезне в Украйна, и се стигне до спиране на газа за България - имаме вариант, ако това се случи, как да запазим енергийната система на България. Ще можем да спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно ток. Обсъжда се и внос на втечнен газ от САЩ", обеща министър-председателят.

По думите му имаме гориво за АЕЦ Козлодуй за две години напред. 

"Много е важно да застанем като партньор и съюзник в ЕС и НАТО и да говорим в един глас. За НАТО-вските войски обявихме много ясна програма. Рамковата държава е България, български батальон, дефицитите са под българско командване" - обяви Петков за разполагането на НАТО-вски войски в България.

Според него, заради ковид кризата - ще има година и половина две забавяне за американските изтребители. 

"Нашите войски са НАТО-вски войски. Вярвам, че нашата армия трябва да е българска и под българско командване.  Това което следим ежечасно, че МВНР призова хората, които са там да мислят за прибиране от Украйна. Все още не сме призовали посолството да се оттегли, но следим ситуацията внимателно. За всичките, които не трябва задължително там, по-добре да се приберат", призова Петков.

"Щом толкова много публична информация е навсякъде, и нямаме истински разследвания - очевадно е, че системата не работи. За това призовавам главния прокурор да си подаде оставката" - заяви премиерът, по повод списъкът с 19 имена, който занесе в прокуратурата.

„Испанските и американските власти ни изпращат информация, но нашите служби не правят нищо. В докладът на испанските власти, който аз видях, имаше снимки на г-н Борисов. Според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Има голям казус, който трябва да се разследва. Имаме толкова много доказателства и информация, че Прокуратурата да започне да работи. Целият въпрос е, че чуждите служби не искат да създават дипломатически скандал, а да помогнат на нашите служби да работят. Парите са дошли от България, според испанските власти“, обясни Кирил Петков във връзка с "Барселонагейт".

"Президентът има неговата си роля, той е отделна институция, трябва да наблюдава нашата институция и да изказва мнение. Абсолютно приветствам смяната на ръководството на Булгаргаз. С президента Радев комуникираме много често. На никой не държа сметка как да реагира", изтъкна Петков, във връзка с нарастващото напрежение между "Дондуков" 2  и кабинета.