Петкова с важно уточнение за арбитражното решение относно „Белене“

Успяхме да договорим много добри за България условия, отбеляза министърът

По отношение на арбитражното решение за „Белене“, успяхме да договорим много добри за България условия. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на реконструираната подстанция „Добруджа“ в Суворово, предаде „Фокус”.

„Във връзка с проекта „Белене“, е хубаво да припомним, че успяхме да договорим с нашите партньори „Атомстройекспорт“ и „Росатом“ много важно решение за цялата българска енергетика, може би и за цялата икономика на страната. Ние успяхме да договорим две много важни неща. Първото нещо е това, че ако Националната електрическа компания плати до 15 декември 2016 своето задължение по арбитражното решение, „Атомстройекспорт“ се отказва от всички лихви в техния пълен размер от 14 юни 2016 година до датата на плащане. Това са онези лихви, които са в размер на 167 хиляди евро на ден", уточни Петкова.

По думите й по този начин се пестят приблизително 41 млн. лева. "Бяхме направили искане към Международния арбитраж за корекция по отношение на лихвите, имахме претенции, че лихвите са изчислени неправилно в една голяма част от тях.

Арбитражът прие тези наши искания, 4 от тези корекции бяха приети и в резултат на това лихвите се намаляват с още приблизително 45 млн. лева. Приблизително 90 млн. лева на практика се получава сумата, която Националната електрическа компания ще спести в резултат на това, което проведохме като преговори и предприехме като действия", каза още Теменужка Петкова.

Според нея другата важна част от това споразумение е свързана със споразумението, което е подписало Министерството на финансите, представляващ българската държава, и „Атомстройекспорт“, деклариращ, че се отказва от всякакви инвестиционни спорове срещу българската държава. "През 2014 година през октомври „Атомстройекспорт“ беше депозирал такова писмо до Министерството на финансите, сега този инвестиционен риск от такъв инвестиционен спор е елиминиран“, заяви министърът.

Теменужка Петкова каза още, че ще бъде направено всичко възможно сумата да бъде платена до 15 декември. „Има осигурен ресурс, има приет специален закон във връзка издължаването на Националната електрическа компания към „Атомстройекспорт“. Очакваме нотификацията от страна на Европейската комисия, имаме тяхното уверение, че това ще се случи в максимално кратки срокове“, подчерта министър Петкова. 

По отношение на реакторите министър Теменужка Петкова посочи, че има заявен инвеститорски интерес от две компании.

„Но за да проверим доколко този интерес е реален, ние трябва да спазим това, което предвижда законът. Искаме да обособим проекта „Белене“ в една отделна проектна компания, той да бъде приватизиран и тогава може да се заяви реален инвеститорски интерес. Тези, които са заявили такъв интерес, ако го утвърдят, това ще даде възможност проектът да се реализира като частен, каквато е и нашата концепция по отношение развитието на ядрената енергетика, а именно, че нови ядрени мощности могат да бъдат изграждани единствено и само на пазарен принцип и при икономическа обоснованост на проекта. Ако това не се случи, се обмислят всякакви варианти, включително обсъждаме и вариант за възможността за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, нито един вариант не сме отписали. Това, което направихме с проекта „Белене“ са едни добри стъпки и защитават в максимална степен интересите на страната“, заяви министър Теменужка Петкова.