Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в телефонен разговор с федералния съветник и ръководител на Федералния департамент по икономика /министър/ на Швейцария г-жа Дорис Лойтард е изразил благодарност за оказаната подкрепа в полза на България по време на кампанията за референдума от 8 февруари, с който швейцарските граждани предоставиха възможност на българи и румънци свободно да работят и живеят в конфедерацията.
Близо 60% от швейцарските граждани подкрепиха обновеното споразумение с ЕС за свободно движение на работна ръка. Споразумението важи и за гражданите на Румъния и България, които се присъединиха към ЕС преди две години.
„В България сме много впечатлени от Вашата подкрепа за страната ни и дължа лично да Ви благодаря”, заяви министър Димитров. По думите му съществен принос за положителния резултат от вота има личната намеса и ангажираност на швейцарския му колега г-жа Лойтард.
„Това гласуване не беше лесно, но с радост мога да заявя, че 60 % подкрепиха решението, което показва, че швейцарското население наистина ще се радва да види и българи и румънци в Швейцария”, заяви Дорис Лойтард. Тя допълни, че този референдум е добра база за по-нататъшното развитие на отношенията между двете държави, като коментира и очакванията на Швейцария за развитието на кризата.
Министър Димитров заяви от своя страна, че отзвукът в България от това събитие е изключително позитивен. Той увери, че Швейцария няма да има проблеми с български емигранти. По думите му най-ентусиазирани са младите българи, които проявяват интерес към обучение в Швейцария. Министър Петър Димитров отбеляза, че въпреки световната икономическа криза в България все още има недостиг на работна ръка и дори се наблюдава връщане в родината на български емигранти, които започват работа тук. Той изрази надежда, че няма да има отлив на швейцарски инвестиции от страната ни. Министър Петър Димитров покани швейцарския си колега г-жа Лойтард да посети България през пролетта на тази година.
Размерът на швейцарските инвестиции в България за периода 1996-2008 г. е 1010,68 млн.евро, което поставя Швейцария на 10-то място в ранг-листата на чуждестранните инвеститори с дял 3.36% от общите инвестиции в страната.
За периода януари-октомври 2008 г. стокообменът с Швейцария /252 млн.евро/ заема 0.7% от общия стокообмен на България, съответно износът за Швейцария /67.3 млн.евро/ заема 0.5% от общия износ, а вносът от Швейцария /184.7 млн.евро/ заема 0.9% от общия внос. /БЛИЦ