Според него най- важното сега е да се запази имиджът на страната ни
В ситуация на световна криза, ако не бъде сринат имиджа в България, страната може да спечели, смята министърът на икономиката Петър Димитров. Сега производителите от старите страни членки на Европейския съюз, си задават въпроса дали да не изнесат дейността си в България или Румъния, където атмосферата за правене на бизнес е много по – добра, вместо да продължават да работят в по- лоша икономическа среда, заяви той по БНТ тази сутрин.
Димитров призова опозицията да мисли за доброто на България и да говори по начин, който защитава интересите й. Според него в момента Източна Европа изглежда в пъти по – добре от старите страни от ЕС. Петър Димитров смята, че спрените 220 млн. евро по програма ФАР не са съществен финансов проблем. Това обаче е сигнал за инвеститорите, че у нас нещо не е наред и ето го истинският проблем, защото се отразява на имиджа на България, коментира той. Според него не е редно при положение, че Брюксел налива огромни средства в банкови системи, които не са били коректни, да се спират пари на България. Обяснението на икономическият министър за това е, че е започнала борбата за парите и колкото по малко участват в надпреварата, толкова по – добре за тях.
Все още е рано да се каже какви точно ще са последиците от кризата. Засега е ясно, че чуждите инвестиции са с един милиард по – малко в сравнение с миналата година, започнаха съкращения, връщат се българи, работили в Западна Европа, посочи Димитров. /БЛИЦ