Петър Димитров: Есента приключват преговорите за “Джереми”

Планира се финализирането на преговорите с Европейския инвестиционен фонд /ЕИФ/ за средства по схемата “Джереми” да стане през есента.

Това обясни министърът на икономиката Петър Димитров в отговор на обвинения на депутата от БНС Стефан Софиянски, че не се използват възможностите за финансиране по тази програма. През януари тази година бяха проведени първите преговори с ЕИФ, след като пред декември 2007 г. е постигнало споразумение с фонда, допълни Димитров.

Без да бъде одобрена Националната стратегическа референтна рамка не може да има усвояване на средства по оперативните програми. Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски във връзка с обвиненията на опозицията, че България не ползва пари по оперативните програми.
Националната рамка беше подписана през юни миналата година и това беше 11 поред одобрена рамка в рамките на 27 страни-членки на Европейския съюз. В периода септември – ноември бяха одобрени и седемте оперативни програми.
През 2007 г. постъпленията от Европейската комисия са 1 млрд. и 978 млн. евро по всички програми, а вноската на България е 595 млн. лв. През тази година има постъпления в размер на 1 млрд. и 297 млн. евро, а вноската ни е 392 млн. лв. като се очаква до края на годината тази сума да нарасне до около 650 млн. лв., отбеляза Орешарски. Той коментира, че от тези цифри става ясно, че страната ни не може да изпадне в състояние на нетен донор. /БЛИЦ