България няма достатъчно потенциал за да усвои еврофондовете и всеки носи конкретна отговорност. Това заяви пред бТВ министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той обясни, че след като стане ясно към кои сфери точно има претенции Брюксел, трябва да се направи внимателен анализ и да се поеме отговорност.
Дълги години работехме с институционалната отговорност, светът се състои от хората затова отговорността трябва да се поема персонално, подчерта Петър Димитров. Въпреки това той не се съгласи с мнението на депутата от Коалиция за България Георги Близнашки, който заяви, че незабавно трябва да бъдат освободени министрите на регионалното развитие Асен Гагаузов, на финансите Пламен Орешарски и на транспорта Петър Мутафчиев. Според мен Орешарски е безспорен международен авторитет и никой не отрича че запазва финансовата стабилност. Когато правителството прави много от решителните си крачки, той  вкарва реализъм в политиката на БСП, коментира Димитров.
До края на месеца трябва да мине делото за обявяване в несъстоятелност на металургичния комбинат “Кремиковци”, съобщи министърът и уточни, че след това ще се търси стратегически инвеститор.
С около 27 процента са нараснали доходите, а инфлацията при най-лошия вариант е 15 процента, обясни Петър Димитров. Той коментира, че в цял свят отношението към инфлацията е негативно. В това отношение възможните политики на правителството са две. Едната е да ограничим търсенето, като ограничим кредитирането и инфлацията ще падне. Втората е да осигуряваме ръст на доходите които да изпреварват инфлацията, което ще ускори икономическия растеж, обясни Петър Димитров. /БЛИЦ