В Министерство на икономиката и енергетиката е получено заявление от Министерството на външните работи на Украйна във връзка с направеното изявление от президента на Руската федерация Дмитрий Медведев за компенсиране на засегнатите държави от газовата криза, съобщиха от МИЕ. Изявлението е направено по време на визитата на президента Георги Първанов в Москва.
„Украинската страна посреща с удивление заявлението на Президента на Руската федерация за компенсиране на щетите на европейските страни, поради прекратяването на доставките на руски природен газ в начало на януари 2009 г. през украинската газо-транспортна система с оглед по-нататъшното му транспортиране през територията на нашата страна за европейските потребители. Подобно емоционално заявление е непартньорски и неприятелски жест към Украйна и страните от Европейския съюз”, се казва в заявлението.
В получения в МИЕ документ се казва още: „Украинската страна настоятелно заявява, че няма никакви двустранни юридически задължения пред страните от Европейския съюз относно тяхното снабдяване с руски природен газ. Цялата отговорност за изпълнение на договорните задължения пред европейските потребители относно обемите и графиците на доставките на руски природен газ носи руската страна. Вместо това, именно Русия в началото на януари 2009 г. едностранно и без предупреждение спря доставките на газ както към Украйна, така и към европейските страни през украинска територия. За този факт има неопровержими доказателства. Именно руската, а не украинската страна, едностранно прекрати изпълнението на украинско-руските договори и споразумения, постигнати през 2008 година на най-високо ниво – ръководителите на държавите, правителства и стопанските субекти на Украйна и Русия. В хода на преговорите с Украйна руската страна игнорира подготвените проекти на двустранни документи, които трябваше своевременно да урегулират всички въпроси за транзита на газ към европейските потребители”.
В писмото се уточнява още, че Украйна не е провеждала несанкционирано отклоняване на газ и този факт еднозначно е удостоверен от Мисията от международни наблюдатели, която е работила в страната и е потвърден от еврокомисаря А. Пибалгс.
Украинската страна уверява, че е спазвала и ще спазва нормите на международното право и принципите, приети в европейските страни, включително и по въпросите за сътрудничеството в газова сфера. Ние твърдо вярваме, че аналогична позиция на руските партньори ще помогне да избегнем в бъдеще ситуацията подобна на случилата се през януари 2009 година”, се казва още в заявлението на Министерство на външните работи на Украйна. /БЛИЦ