България е сред първите държави, които подписаха Конвенцията за забрана на химическото оръжие и хармонизира законодателството си в съответствие с документа, каза посланик Рохелио Пфиртер, директор на Организацията за забрана на химическото оръжие. Той се срещна с министъра на икономиката Петър Димитров, съобщиха от икономическото ведомство.
Две предизвикателства има пред нашата организация – Конвенцията за забрана на химическото оръжие да бъде приета от всички страни в Близкия Изток и на Балканите, заяви посланик Пфиртер по време на срещата си с министър Димитров. 
България поддържа традиционно добри взаимоотношение със своите съседи, затова можем да сме активни в подкрепата си за промяна в законодателството в тези страни, които кандидатстват за членство в ЕС, обяви от своя страна министър Петър Димитров. Според него за Македония, Албания и Косово е особено важно да бъдат интегрирани в ЕС и да не бъде използвано никакво оръжие там. Надявам се да продължим ползотворното си сътрудничество с Организацията и до края на 2012 г. химическото оръжие да е изчезнало от лицето на Земята, допълни министърът.
Съществува реална заплаха от използването на химическо оръжие за терористични цели в световен мащаб и ние правим всичко възможно да ограничим достъпа на отделни индивиди до незаконната употреба на забранени химически вещества, каза още посланик Рохелио Пфиртер.
Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение, председателствана от министър Димитров, е национален орган по прилагане на Конвенцията за забрана на химическото оръжие. /БЛИЦ