Петър Димитров: Тройката ДСБ, ГЕРБ и Атака е хунта

Трудно е да се прогнозира колко ще струват съпътстващите разходи около изграждането на АЕЦ „Белене”, според министъра на иконокимиката и енерегетиката Петър Димитров.

Той заедно с премиера Сергей Станишев ще направи  днес първа копка на атомната централа.

Строежът на  АЕЦ „Белене” е четири милиарда евро,  но има неща, които не са включени в цената, като присъединяването към  мрежата и изграждането на инфраструктурата, обясни Петър Димитров.  Средствата за това ще дойдат от заем, а лихвата ще оскъпи дейностите, обясни пред бТВ той. Започва подготовката за същинското изграждане на втората атомна централа, до падането на първия сняг трябва да е излят бетона за единия реактор, а през март – за втория, обясни той.

Финансовите загуби от спирането на строителството на централата през 1991 г. са изчислени на сума между пет и осем милиарда евро, коментира енергийният министър.

Той отбеляза още, че в края на годината от преизпълнение на приходите ще останат около 1,2 млрд. лв. за преразпределение. Предстои среща на Съвета на тройната коалиция, на която ще обсъдим за какво точно да се похарчат тези пари, поясни Димитров.

Тройката ДСБ, ГЕРБ и Атака е хунта, изрази политическото си мнение  министърът. Той се мотивира като обясни, че в тези партии са ръководени от командир, генерал и фюрер. Формира се едно обединение, което активно работи  срещу България и сега се опитва да се мобилизира още повече, коментира Димитров. /БЛИЦ