Лидерът на СДС Мартин Димитров не трябва дори да се снима с Иван Костов, Стефан Софиянски и други политици от прехода. Така бившият президент на България Петър Стоянов коментира възможностите за обединение в дясно по бТВ тази сутрин. В този си вид опозицията не може да оглави нито един протест срещу правителството, колкото основателен да е той, каза още Стоянов.
В този вид, в който съществуват българските десни партии, една механична коалиция би донесла неуспех, смята Петър Стоянов. По думите му СДС е избрал млад лидер, необременен, за който не може да се каже, че е участвал в приватизацията или е писал за “Работническо дело”. СДС направи стратегически ход с избора на Мартин Димитров, който може да каже, че иска промяна. Но ако до него се наредят Иван Костов, Екатерина Михайлова, Мозер и т.н. и той заяви “искам промяна”, хората ще умрат от смях, коментира президентът на страната за 1997-2002 година. Моят страх е, че ако СДС започне да прави пазарлъци, ще загуби, каза Стоянов.
Той подчерта, че старите политици от прехода имат вече негативен образ, тъй като за тях също се говореше за облагодетелстване от властта. Вотът за недоверие с обвинение за корупция беше внесен отново от Иван Костов, Надежда Михайлова и Стефан Софиянски. Старите политици будят политическа меланхолия, отколкото политически ентусиазъм, категоричен е Петър Стоянов. Той добави още, че привърженици на ДСБ се оттеглят заради заиграването с ГЕРБ.
Помолен за коментар бившият президент направи паралел между Обама и българските политици. Обама говори за промяна, нова надежда. И в Европа настъпва времето за промяна, коментира Стоянов. Според него президентът на САЩ публично е признал, че е допуснал грешка с някои предложения за назначения с думите “сгафих”. Български политик да каже истината, трябва да бъде притиснат до стената, да излъже няколко пъти, каза още бившият президент. Той даде за пример някои действия на сегашния държавен глава Георги Първанов, когато при трагедията с влака от Кардам, той е “хванат”, че е бил на лов. Тогава веднага от администрацията му първо каза, че не е бил, после че е бил, но не е стрелял, че лисицата се е самоубила. Всичко това дискредитира политическата класа. И Първанов, и много други политици можеха да кажат “да, сбърках”, коментира Петър Стоянов. /БЛИЦ