Старите лидери на десните партии трябва да отстъпят място на нови, смята президентът на България в периода 1997 – 2002 г. Петър Стоянов. Настоящият момент е изключително подходящ за българската опозиция, но на преден план трябва да излязат млади подготвени хора, срещу които да не можеш да кажеш нито една дума, заяви той пред БНР.
Според него това ще накара десния електорат да стане активен. Сега е моментът поизхабените лидери на десните партии да направят крачка назад, защото всеки път, когато някой от тях каже нещо, управляващите го питат какво става с делата му, аргументира се Стоянов. Като пример той посочи лидера на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски.
Днешните десни парламентарни лидери са актьори в един сценарий, който обслужва олигархичния модел, създаден от президента Георги Първанов, заяви Петър Стоянов. Той изрази опасение, че евентуален вот на недоверие отново ще постави опозицията в познатия сценарий. Моят страх е, че при вота ще хлътнем с двата крака в сценария, при който опозицията излага аргументи, а управляващите ще казват - това е работа на опозицията и ще припомнят делата на десни лидери, каза Петър Стоянов.
Той коментира още, че досега президентът Георги Първанов е стоял в страни от делничните дебати и е бил неуязвим за критики, за обвинения в корупция, покровителства и т.н. Този път обаче неговото име фигурира в доклада на ОЛАФ и проблемът е не само в това, че е споменат от Европейската служба за борба с измамите, а защото той създаде модел в правосъдната система, който е близък до олигархичните режими и доста отдалечен от демократичните държави, заяви Стоянов. Относно доклада на ЕК, той каза, че изпитва гняв и срам. Гняв за всички пропуснати възможности и срам, за това, че България влиза в новините отново по този начин, като държава, чиито граждани продължават да търпят корумпирани чиновници, разяждано от корупция правителство, обвинен в “политически чадър” държавен глава. Това е много тежко най–вече за нас, българските граждани, защото ние плащаме вноската си в ЕС, а не можем да вземем от Брюксел дори това което сме платили, в по–глупава ситуация нито една друга нова страна–членка не е изпадала. Моето притеснение обаче е, че думите в България вече нямат значение, защото реакцията на управляващите е: “На опозицията това й е работата, да говори против нас и да иска оставки”. Този път обаче наистина има причини за оставки, коментира още Петър Стоянов. /БЛИЦ