Петър Стоянов: Защо да се сърдим на македонците, при положение, че у нас...

Всички, които се занимават с този въпрос трябва да четат Христо Силянов, призова вторият президент на България

"Направи впечатление единната позиция на всички парламентарно представени партии. Това е фактът, който ще се запомни. Не бива да си мислим, че сме свършили своята работа. Работата тепърва предстои. Нашият национален интерес е да защитим правата на гражданите с българско самосъзнание там" , заяви президентът Петър Стоянов в "Лице в лице" по bTB.

"Трябва да говорим за нашата история, но също така нашият интерес е и Македония да стане част от Европейския съюз. Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни натиска, по-скоро те не разбират нашата позиция", коментира Стоянов.

"От КСНС разбрахме, какви са нашите искания към Северна Македония, което е добре", обясни той. Според него, ако искаме да имаме ясен диалог с Македония и да бъдем разбрани от ЕС, ние не трябва да забравяме и нашата собствена вина.

"Всички, които се занимават с този въпрос трябва да четат Христо Силянов", призова президентът.

"След Втората световна война, режимът на Тито подложи на репресии всички българи. Но не бива да забравяме, че по време на комунизма, те имаха по-висок стандарт от нас и пътуваха по целия свят. Ние трябва да променим нашият унизителен тон", допълни той. 

Трябва да сме наясно, че гражданите на Северна Македония бяха облъчвани 70 години в това да ни мразят. Ние не успяхме да им внушим, че няма от какво да се срамуват, по отношение факта, че имаме обща история, коментира той.

За да не предаваме историята си, трябва да постигнем климат в който можем да говорим с тях, призова бившият президент.

"Защо да се сърдим на македонците, при положение, че у нас има българи, които говорят за фашистка власт. Ние знаем какво искаме от тях, но не знаем, какво искаме от себе си. Трябва самите ние да приемем истината", обясни той, по повод твърденията на левичарските среди, че в България е имало фашистка власт. 

Според Стоянов, съгласно Конституцията, функцията на президента е играе решаваща роля във времена на криза.

"Нито един опитен политик, не се ангажира със срок, особено в отношенията със Северна Македония. Добре е, че тази позиция беше променена", заяви той, по повод обявените от премиера Кирил Петков 6 месеца, през които да разрешим спора със западната ни съседка.