Петър Витанов: Сглобката не може да решава големите проблеми на обществото, само да руши

Той определи демонтажа на Паметника на Съветската армия като „варварски акт“

„Сглобката не може да решава големите проблеми на обществото, единственото нещо, което може да направи, е да руши. Тази политическа конюнктура е отчайваща, защото води до поругаване на националната ни памет“. Това каза евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Той определи демонтажа на Паметника на Съветската армия като „варварски акт“, който отнема националното ни достойнство и ни отдалечава от съвременните цивилизационни ценности.

„Екзалтацията от транжирането, ампутирането на крайници, касапският подход при демонтажа ни подреждат цивилизационно до талибаните и Ислямска държава, които разрушаваха статуите на Буда в Афганистан и културните артефакти в Палмира. В цивилизования свят никой не руши паметници, без значение от коя епоха са. Освен на съветската, това е паметник и на българската армия. А България има с какво да се гордее в края на Втората световна война“, коментира Петър Витанов.

„Забравяме нашето национално достойнство и нашата историческа памет, за да се кланяме сега, заради политическа конюнктура, някъде другаде. В международен план това самопотъпкване на достойнството предизвиква неуважение към страната ни, дори презрение. А и всяка битка с историята е обречена. Може би миналото не ни харесва, но ако не го познаваме, сме обречени да повтаряме едни и същи грешки“, каза още евродепутатът.

Витанов коментира и подписката за провеждане на референдум за националния празник в качеството си на председател на Инициативния комитет Трети март.

„Комитетът имаше и има една единствена цел – да не допусне поредна гавра с паметта и държавността. Имаме срок до 21 декември да внесем подписите, които сме събрали. Но той приключва своето съществуване с изпълняването на целите си“, каза Петър Витанов.

Според него сред хората има огромен заряд да бъде запълнен политическия вакуум, който сегашното управление освобождава. „В момента сглобката се ползва с по-малко доверие, отколкото кабинета на Жан Виденов. Опозицията сякаш изглежда неспособна да бъде алтернатива, затова съвсем естествено големите очаквания са свързани с президента“, смята евродепутатът.

Помолен да коментира последните развития на ситуацията с приемането на България в Шенген, Витанов изрази надежда по повод промяната на позицията на Нидерландия, но и притеснения относно Унгария и Австрия.

„Европейските институции вече са на наша страна и започнаха да оказват натиск върху отделните държави. Притесненията са свързани с Унгария - бяха нарушени двустранните отношения и сега берем плодовете от решенията на сглобката. В Австрия има отстъпление от първоначалната позиция, склонни са на преговори, но това, което предлагат, е крайно недостатъчно, защото няма обвързващ срок, който да ни приеме в сухопътния Шенген. Там проблемът е най-голям, а средствата, които губим ежегедно са 150 милиона евро само по границата с Румъния“.

Витанов изрази съмнение по повод започналите преговори за присединяване на Украйна към ЕС. Той се опасява, че редица държави, начело с Унгария, не биха одобрили пренасочването на огромен ресурс от кохезионните и земеделските фондове към Украйна.

Според него има промяна и в отношението към войната и възможностите за нейната развръзка.

„Никога не сме оспорвали ролята на агресора и жертвата, но към момента военна победа на Украйна изглежда много трудно постижима, затова се прави опит да се търси политическото решение, включително замразяване на конфликта“, коментира евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук