„Не съм голям оптимист по повод гласуването на мерките по пакета „Мобилност“ в пленарна зала идния месец. Нашите надежди са по-скоро към мерките, които българското правителство може да предприеме, а именно - сезиране на Съда на Европейския съюз в Люксембург“, заяви Петър Витанов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ1.

На вчерашното заседание Комисията по транспорт подкрепи законопроекта за нови правила за международните пътни превози и отхвърли българските поправки.

„Чакаме с нетърпение оценката за въздействие на новия комисар по транспорта за приложимостта на тези мерки - доколко те са дискриминационни, доколко са пропорционални. И когато нашите съмнения бъдат оправдани, това ще даде повод за ново отваряне на пакета „Мобилност“, допълни Витанов.

Той изрази надежда Европейската комисия в крайна сметка да отчете негативните последици от приемането на закона в сегашния му вид –  празните курсове на камионите ще доведат до увеличаване на вредните емисии и оскъпяване на стоките, вследствие на повишения разход за транспорт.

Ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент определи ограничаването на свободното движение като основно предизвикателство пред Европейския съюз, което видимо се отразява и на покачващите се нива на безработица в страните-членки.

„Безработицата е огромен проблем. За да може да бъде решен, първо трябва да се възстанови свободното придвижване на хора“, категоричен е Витанов. Координираното отпадане на ограниченията ще помогне за възстановяване и на туризма, който генерира над 10 милиона работни места в Европа. 
 
Въпреки очакваните загуби за туристическия бранш вследствие на кризата, европейците все пак ще осъществят пътувания с цел почивка. „Така че е много важно как всяка страна-членка на ЕС ще се ориентира и ще успее да привлече тези туристи“, каза евродепутатът.

„Ако някой разчита, че Европейският съюз по административен път ще успее да канализира туристическите потоци, жестоко се лъже. Отговорността и компетенциите по туризма са национални.

Така че България трябва да предложи адекватни мерки. Но адекватните мерки не означават кафявото море във Варна или „подпорната стена“ на четири етажа в Созопол. А означават привличане на туристи. Означават изпълняване на стратегията за туризма“, заяви Витанов.

Според него България трябва да се фокусира в сферите, където има предимства. „Да се съревноваваш със страни като Гърция, Хърватия, Турция, които имат много по-дълга брегова ивица, много по-дълъг летен сезон, не е най-разумното нещо. България трябва да насочи вниманието си там, където има сравнителни предимства – минералните води, спа туризма, еко туризма. Имаме даденостите и неслучайно това е записано в Националната стратегия“, убеден е евродепутатът.