Пейчев: 1.7 млн. лв. са преведени на млекопроизводителите

1.7 милиона лева вече са преведени по сметките на млекопроизводителите. Отделно от това са осигурени още 3.5 млн. лв. за изплащане на субсидиите за месец март. Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.

Решението за превеждане на парите е взето в петък, а транферът е извършен в понеделник. Тъй като ставало въпрос за суми от над 100 000 лева, било необходимо технологично време, за да постъпят в сметките. Това е обяснението на Пейчев за разминаването в твърденията на Министерството на земеделието и храните и на земеделските стопани. Очаква се още следобед днес или най-късно утре стопаните да си получат парите.
Фермерите сега ще получат по 6 стотинки за литър мляко, а по-късно ще бъдат преведени по още 13 стотинки за литър, при което общата сума ще стане 19 стотинка, т.е. близка до исканата от стопаните.
Следващата седмица ще започнат интензивни преговори с Европейската комисия, за да се осигури целогодишното изплащане на субсидията от 20 стотинки за литър мляко, допълни Димитър Пейчев. Не се предвижда от държавния бюджет да се отделят 5 милиона за фермерите, тъй като страната ни ще бъде санкционирана от Европейския съюз. Това от своя страна поставя под риска получаването на 60-те милиона лева, за които се очаква положително становище от Брюксел. Одобряването най-вероятно ще стане на 2 септември, след приключване на летните отпуски на членовете на ЕК. Въпреки този „технически проблем“, Пейчев ще бъде в Брюксел на 18 и 19 август, а по-късно към него ще се присъединят вицепремиерът Меглена Плугчиева и земеделският министър Валери Цветанов.
Димитър Пейчев представи в Пловдив „Програма за развитие на селските райони 2007-20013 г.“. Срещата е част от поредица семинари, организирани от агроминистерството с цел запознаване на земеделските производители, общините и читалищета с условията за кандидатстване, критериите за подпомагане, нормативната база за прилагане на мерките и документите за кандидатстване по стартиралите мерки от програмата. /БЛИЦ