Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 15 август 2008 г. посланика на Грузия у нас Михеил Уклеба по негова молба. Посланикът запозна Георги Пирински с текущото развитие на обстановката в Грузия, наблягайки върху продължаващото военно присъствие на Русия в страната. Той го информира за грузинската позиция, за причините за започване на военните действия, както и за щетите, нанесени на Грузия, съобщиха от Народното събрание.
Гостът изтъкна подкрепата, оказана на Грузия от други страни, както и очакванията му България да прояви разбиране и отношение по въпроса.
Председателят на българския парламент изрази мнението, че прилагането на военна сила не е начин за решаване на проблемите. Той изтъкна значението на прилагането на шестте точки на Френското председателство, приети от двете страни в конфликта. Всяко отклонение от приетите задължения ще бъде основание да се преценява отговорността на всяка от страните за преодоляването на конфликта и търсенето на пътища за неговото разрешаване.
Георги Пирински изрази готовност за развитие на двустранните отношения, включително и между парламентите на двете държави, както и за контакти между председателите на двата парламента. /БЛИЦ