Пирински води протестиращите зърнопроизводители в Министерство на земеделието

Председателят на Парламента Георги Пирински се ангажира да съдейства за среща в понеделник на протестиращите зърнопроизводители в Министерство на земеделието, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

Целта на срещата е да се съгласуват конкретни стъпки, които да гарантират, че националното доплащане ще достигне до производителите и няма да има злоупотреби със средствата, обясни Пирински, който прие в кабинета си представители на Асоциацията на зърнопроизводителите. След това той излезе при протестиращите пред сградата на Парламента фермери. На срещата в понеделник трябва да се изясни и механизма, който да отстрани съмненията, че средствата, предвидени в Бюджет 2009 за национални доплащания, ще достигнат до зърнопроизводителите, а не до някой друг. Пирински уточни, че днес със зърнопроизводителите не са разговаряли за конкретни цифри, но припомни, че въпроса за националните доплащания е много важен, защото от него зависят и европейските субсидии. Друг важен въпрос, според Пирински, е да се създаде работеща и безотказна система кой производител има право и кой не на национално доплащане. Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов от своя страна каза, че парите, които те искат, няма да бъдат загубени, защото системите СИЗП и ИСАК работят вече добре. Според него също е много важен въпроса да се изчистят всички пречки, които водят до дублиране на декари, на базата на което се получава националното доплащане.

Всички пари, които поискаха зърнопроизводителите, аз съм ги поискал от Министерски съвет и сега отговорността е на правителството. Това обясни земеделският министър Валери Цветанов. Той добави, че на следващо заседание на Кабинета ще бъде направен подробен финансов анализ относно искането за отпускане на 180 млн.лв. през следващата година за зърнопроизводителите. Цветанов ще поиска от финансовия министър Пламен Орешарски да изпрати свой представител на срещата в понеделник в земеделското министерство със зърнопроизводителите. /БЛИЦ