Председателят на СДС Пламен Юруков е сътрудничил на Икономическия отдел на Столична полиция в периода 1994-1997 г., съобщиха източници на “Всеки ден”. В края на 1997 г. той се е самопредложил за информатор на Национална служба “Сигурност”, като неговата връзка със службата е станала през тогавашния началник сектор в НСС по линия на КПП-та Константин Гребенаров. Към настоящия момент Гребенаров е общински съветник на ГЕРБ в Созопол.
Гребенаров нe потвърди, но и не отрече информацията пред “Всеки ден”. Той попита дали “Всеки ден” разполага с “оригиналния документ, който е с подпис и печат”. Гребенаров каза, че се познава с Пламен Юруков, но отказа да уточни от къде. “Аз съм офицер на честта, спазвам законите и не мога да ви дам информация”, каза Гребенаров.
При проверки на комисията за разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност, Гребенаров беше посочен и като щатен сътрудник на ДС. “Самоинициативникът” Пламен Юруков е предложил сътрудничеството си на НСС срещу определен свой интерес. Източниците на “Всеки ден” съобщиха, че той е донасял информация за свои конкуренти в бизнеса с кафе, свързани с нарушаване на митническите правила. Юруков е снет от отчет през 2005 г. и делото му е засекретено за период от 10 години с гриф “ограничен достъп”, което означава, че информацията в делото му не може да бъде публично оповестявана. По непотвърдена информация синият лидер е  “донасял” за покойния Иван Тодоров-Доктора, Николай Методиев-Пилето и Майкъл Капустин.

Въпреки че водещите политици са информирани за материалите, свързани с Юруков, те отказват да застанат официално с имената си. Повечето от тях заявиха пред “Всеки ден”, че ще потвърдят за агентурата на Юруков само, ако са втори. Това се обяснява както с факта, че документите са класифицирани, така с трусовете, които се очакват заради данните около Юруков и свързаните с него лица.
Във вторник председателят на СДС за пореден път отрече каквато и да е съпричастност към бившите или съвременните тайни служби. Според него този компромат цели да дискредитира него и партията точно преди Националната конференция, на която ще бъде променен уставът на политическата сила. Освен това Юруков винаги припомня, че още през август миналата година е получил официален документ от комисията по досиетата, в който е записано, че той не е сътрудничил на ДС. За съвременните служби Юруков също отрича. Преди няколко седмици в предаването “Коритаров Live” той написа на празен лист, че не е сътрудничил на съвременните служби.
“Побързайте, до конференцията остават два дни”, заяви пред “Всеки ден” лидерът на СДС Пламен Юруков. Според него това е причината за нападките срещу него. “Да извадят документ, който аз лично съм подписал”, призова Юруков. Той допълни, че не е бил агент “нито на марсианските, нито на Бангладешките служби”. /БЛИЦ